Loader

Dobrowolscy - tradycyjne wędliny z Wadowic

X
Fundusze Europejskie Fundusze Europejskie
Dobrowolscy - 100% polskiego kapitału

Dobrowolscy
100%
Polskiego kapitału

4 lutego 2019

5 powodów, dla których warto jeść wołowinę

Polacy są jednymi z większych zwolenników jedzenia mięsa na świecie – rocznie na każdego obywatela przypada statystycznie 85 kilogramów jego różnych gatunków. Niestety w rankingu najczęściej spożywanych mięs na świecie prowadzi drób i wieprzowina. Wołowina uplasowała się na szarym końcu. Mięso pochodzące od krów spożywamy zaledwie w ilości 1,5 kg do 2 kg rocznie. W porównaniu z innymi obywatelami Unii Europejskiej, którzy zjadają średnio 15 kg tego gatunku rocznie, wypadamy dosyć słabo.

Od kilku lat w Polsce prowadzona jest kampania zachęcająca Polaków do jedzenia wołowiny. Jakie argumenty powinny nas przekonać? Pora skończyć z przeświadczeniem, że jest ona mięsem tłustym – zawiera do 5% tłuszczu, przy czym należy zaznaczyć, że są to kwasy tłuszczowe korzystnie działające na nasze zdrowie. Dostarcza także pełnowartościowe lekkostrawne białko oraz witaminę B12, która skutecznie chroni nasz organizm przed anemią.

Czytaj także: Jak czytać etykiety na wędlinach?

Oto 5 powodów, dla których warto jeść mięso wołowe:

1. Zawiera cenne proteiny

Białko to ważny element w diecie sportowców i osób na redukcji. To zawarte w wołowinie wyróżnia się bardzo korzystnym składem aminokwasów, które budują nasze mięśnie. Mięso wołowe zawiera najcenniejsze białka rozgałęzione jak walina, leucyna czy izoleucyna.

2. Źródło żelaza

Jest jednym z najważniejszych składników w diecie każdego człowieka. Żelazo niezbędne jest do transportu tlenu do naszych mięśni, dlatego jest tak istotnym elementem w diecie sportowców. Wołowina wymieniana jest jako jedno z najlepszych źródeł żelaza – o wiele lepszym niż drób czy wieprzowina.

3. Zawiera cynk

Można nazwać go tarczą chroniącą nasz organizm przed chorobami. Jego niedobór prowadzi do obniżenia odporności i idących za nim regularnymi przeziębieniami. Ponadto o wypadanie włosów, łamanie paznokci i osłabienie pamięci również możemy obwiniać za małą ilość cynku w naszym organizmie.

Zobacz też: Dlaczego warto jeść drób?

4. Ułatwia zrzucanie zbędnych kilogramów

Dzięki zawartości choliny, która bierze udział w metabolizmie tłuszczów, wołowina polecana jest na wszystkich dietach redukcyjnych.

5. Dla mocnych zębów i kości

Zawarty w wołowinie fosfor jest jednym z elementów odpowiadających za mocne zęby i kości. Pierwiastek ten przyczynia się także do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego – dokładniej uczestniczy w przewodzeniu bodźców nerwowych, co bezpośrednio wpływa na wyniki treningów.

Nie bez przyczyny dietetycy i eksperci od zdrowego żywienia próbują przywrócić wołowinie należne miejsce w naszej diecie. Jej spożycie (oczywiście w odpowiedniej formie i z odpowiednimi dodatkami) korzystnie wpływa na procesy budowania masy mięśniowej i zrzucania tej tłuszczowej. Warto grać w czerwone?

Jesteśmy już w
6000+
sklepach w Polsce
Nasze produkty możesz znaleźć m.in. w sieciach: Delikatesy Centrum, Stokrotka, Groszek, Lewiatan, Społem, Jubilatka, Piotruś Pan, Spar, Euro, Cezar, E.Leclerc, HITPOL, Nasz Sklep, Passa, Zielony koszyk, Gram, Wegar, Tradycja&Jakość, Polska Grupa Zakupowa Kupiec, Tomi Markt SZUKAJ