Loader

Dobrowolscy - tradycyjne wędliny z Wadowic

X
Fundusze Europejskie
Dobrowolscy - 100% polskiego kapitału

Dobrowolscy
100%
Polskiego kapitału

2 stycznia 2020

Obalamy mity na temat mięsa

Jak często w swoim życiu słyszałeś, że mięso, zwłaszcza to czerwone, jest niezdrowe? Może doszły do Ciebie informacje o tym, że zatyka żyły, powoduje problemy z układem krążenia i – o zgrozo – zalega w okrężnicy? Choć tego pokroju doniesienia od dawna pokutują w naszym społeczeństwie, większość z nich koło prawdy nie leżała. Pora obalić mity na temat mięsa.

Mięso gnije w okrężnicy

Zdaniem weganów, organizm człowieka, czyli roślinożercy, przystosowany jest do trawienia roślin i zawartego w nich białka. Zgoła inna sytuacja miałaby nastąpić w momencie zetknięcia człowieka z białkiem zwierzęcym. Mianowicie, miałoby dojść do sytuacji, w której jelita odmawiają posłuszeństwa i w efekcie mięso w nich gnije. Wybaczacie, że przytaczamy tak mało apetyczną historię, jednak, by nie została ona powielana, należy oddzielić fałsz od prawdy. Mięso zwierzęce jest skutecznie trawione przez układ trawienny człowieka. Faktem jest natomiast, że organizm musi zużyć sporo energii na ten proces, jednak w niczym nie różni się on od trawienia innych rodzajów pożywienia.

Zobacz: Mrozisz mięso? A czy robisz to dobrze?

Czerwone mięso jest rakotwórcze i powoduje problemy z krążeniem

Czy i Ty spotkałeś się ze stwierdzeniem, że czerwone mięso jest rakotwórcze? Obstawiamy, że tak. Tymczasem jest ono nie tylko pełnowartościowym źródłem białka, ale i minerałów, a błędne przekonanie o jego niekorzystnym wpływie na zdrowie wzięło się od serwowania przypalonych steków. Pomijając fakt, że zrobienie podeszwy z wołowiny jest kulinarnym grzechem ciężkim, to w ogóle nie powinno podawać się dań z przypalonym tłuszczem. Co innego mięso przyrządzone w prawidłowy sposób.

Mięso jest zbędne w diecie

Choć wiele osób na stałe wyrzuciło ze swojej diety produkty mięsne, zawierają one pełnowartościowe białko, witaminy i minerały, których nie zastąpi nawet zbilansowana dieta roślinna.

Mięso podnosi poziom cholesterolu

Jeszcze niedawno nasycone kwasy tłuszczowe były obarczane winą za wzrost poziomu cholesterolu we krwi. Jednak współczesne badania pokazały, że u 70% społeczeństwa tłuszcze, o których mowa nie wywierają niekorzystnego wpływu na organizm. Co więcej, najmodniejsza dieta 2019 roku, czyli dieta ketogeniczna opiera się na przyjmowaniu ogromnych ilości tłuszczu zwierzęcego. I tak można na tym schudnąć i ponoć jest zdrowo, jednak kategorycznie trzeba wyrzucić z menu węglowodany.

Zobacz: Jak jeść, by nie przytyć?

Mięso sprzyja otyłości

Cóż, to samo można by powiedzieć o ziemniakach w formie frytek. Odpowiednio przyrządzone mięso (gotowane, pieczone, duszone) nie jest zagrożeniem ani dla zdrowia, ani dla sylwetki. Za to jeśli potraktujemy je głębokim olejem, jego właściwości ulegną zmianie. Podobnie stałoby się w przypadku wspomnianych na wstępie ziemniaków.

Wątpliwości nie ulega jedno – żadna monodieta nie jest zdrowa, dlatego zawsze pamiętaj o umiarze i urozmaicaniu swojego menu.

Jesteśmy już w
5770+
sklepach w Polsce
Nasze produkty możesz znaleźć m.in. w sieciach: Delikatesy Centrum, Stokrotka, Groszek, Lewiatan, Społem, Jubilatka, Piotruś Pan, Spar, Euro, Cezar, E.Leclerc, HITPOL, Nasz Sklep, Passa, Zielony koszyk, Gram, Wegar, Tradycja&Jakość, Polska Grupa Zakupowa Kupiec, Tomi Markt SZUKAJ