Loader

Dobrowolscy - tradycyjne wędliny z Wadowic

X
Fundusze Europejskie
Dobrowolscy - 100% polskiego kapitału

Dobrowolscy
100%
Polskiego kapitału

Jak mrozić mięso?

3 grudnia 2019

Mrozisz mięso? A czy robisz to dobrze?

Temperatura na termometrze dramatycznie leci w dół i zainspirowała nas do poruszenia pewnego mroźnego tematu, który zapewne jest Wam doskonale znany z autopsji, mianowicie – mrożenie mięsa! Jak powinien przebiegać ten proces?

Mrożenie jest świetnym sposobem na przedłużenie świeżości wielu produktów, w tym również mięsa. Mając w zamrażalniku kilka porcji, niestraszne są niedziele z zakazem handlu i niezapowiedziane wizyty teściowej. Jednak chcąc mieć pewność, że zmrożony produkt nie wywoła żadnych dolegliwości żołądkowych, trzeba znać kilka zasad mrożenia. Najważniejsza dotyczy wielkości mrożonego mięsa – im jest większe, tym dłużej może być przechowywane w zamrażalce. Mięso mielone nie powinno w niej przebywać dłużej niż 8 tygodni, większe sztuki mogą „hibernować” nawet 8 miesięcy, z kolei drób powinien zostać przetworzony nie dłużej niż 4 tygodnie od zamrożenia.

Zobacz: Jak wybierać i przyrządzać schab, żeby był soczysty i smakowity?

Jak mrozić mięso?

Teraz skupmy się na tym, jak odpowiednio mrozić mięso. Przede wszystkim do zamrażalki może trafić jedynie świeża sztuka. Zamrożenie nieświeżego mięsa nie pozbawi go nieprzyjemnego zapachu, ani nie zwróci mu świeżości. Do mrożenia należy używać nieprzepuszczalnych materiałów. Jeśli chcesz, by kawałki mięsa nie posklejały się, rozdziel je woskowanym papierem. Jeśli mrozisz w workach, usuń z nich nadmiar powietrza. Każdy kawałek powinien być podpisany (rodzaj, data). Pamiętaj, że małe porcje szybciej się rozmrożą, a pomiędzy mrożonymi sztukami powinna być przestrzeń.

jak mrozić mięso

Co jeszcze? Nie zamrażaj mięsa w oryginalnym opakowaniu i nie trzymaj zbyt długo w zamrażalnika tłustych kawałków, ponieważ w wyniku jełczenia mogą stać się niezdatne do spożycia. Z przodu zamrażalki wkładaj te produkty, które zużyjesz w pierwszej kolejności.

A jak rozmrażać? Najlepszą opcją jest lodówka, pokojowa temperatura może niekorzystnie wpłynąć na świeżość produktu.

Zobacz: Jak przyrządzić chude mięso, by nie pozbawić go dietetycznych właściwości?

Mrożenie mięsa – czas przechowywania

Jak długo można mrozić mięso? Wcześniej wspomnieliśmy o tym, że mielone należy spożyć szybciej, niż to w kawałku. Mielona wołowina nie powinna mrozić się dłużej niż 2-3 miesięcy, porcjowana może przeleżeć w zamrażalniku od 6 do 12 miesięcy. Mieloną wieprzowinę należy spożyć po 1-2 miesięcy mrożenia, w kawałku przetrwa od 3 do 6 miesięcy. Drób w całości może mrozić się 3 miesiące, w kawałkach od 6 do 12 miesięcy.

Jesteśmy już w
5770+
sklepach w Polsce
Nasze produkty możesz znaleźć m.in. w sieciach: Delikatesy Centrum, Stokrotka, Groszek, Lewiatan, Społem, Jubilatka, Piotruś Pan, Spar, Euro, Cezar, E.Leclerc, HITPOL, Nasz Sklep, Passa, Zielony koszyk, Gram, Wegar, Tradycja&Jakość, Polska Grupa Zakupowa Kupiec, Tomi Markt SZUKAJ