Loader

Dobrowolscy - tradycyjne wędliny z Wadowic

X
Fundusze Europejskie Fundusze Europejskie
Dobrowolscy - 100% polskiego kapitału

Dobrowolscy
100%
Polskiego kapitału


Przekąski karnawałowe

Kajzerki z kiełbasą i serem

  • kajzerki
  • Kiełbasa Krakowska Sucha z Wadowic Dobrowolscy
  • ser żółty
  • papryka słodka
  • cebula czerwona
  • sałata
  • białko jaja
  • masło
  • czosnek
  • sól

Kajzerkę czterokrotnie delikatnie nacinamy nożem wzdłuż naturalnych nacięć, rozchylamy górne krawędzie bułki wzdłuż wykonanych nacięć i wybieramy palcami trochę miąższu ze środka. Uzyskaną w ten sposób przestrzeń delikatnie ugniatamy wewnątrz robiąc miejsce. Wyciskamy na prasce czosnek i mieszamy z masłem dodając odrobinę soli (1/4 kostki masła i 2 ząbki czosnku). Tak wyrobione masło czosnkowe wkładamy do wnętrza bułki (około jednej płaskiej łyżeczki). Kroimy na plasterki/krążki kiełbasę, ser, cebulę i paprykę. Następnie w każde z nacięć w kajzerce wkładamy kiełbasę z serem oraz paprykę z cebulą na przemian. Kajzerkę smarujemy na wierzchu białkiem z jaja.

 

Chrupiące paluszki z szynką

  • Szynka bez dodatku konserwantów Dobrowolscy
  • ser żółty
  • sałata
  • gałązki świeżego kopru
  • białko jaja
  • ciasto francuskie

Ciasto francuskie przygotowujemy do zwijania i kroimy na paski o szerokości plastra naszej szynki plus po 1 cm z prawej i lewej strony. Układamy na cieście plastry szynki oraz żółty ser
i zawijamy w rulon. Po zawinięciu odcinamy kolejne ruloniki i przez naciskanie zębami widelca sklejamy boki. Smarujemy białkiem z jaja, przyklejamy na wierzchu gałązki kopru i jeszcze raz smarujemy białkiem.

 

Chrupiące krążki z marynowaną szynką

  • Szynka marynowana od Braci Dobrowolscy
  • szczypiorek drobny
  • białko jaja
  • ciasto francuskie

Rozkładamy arkusz ciasta francuskiego, na całości układamy plastry szynki i zawijamy w rulon. Po zawinięciu odcinamy małe krążki i kładziemy na boku tak żeby z góry był widoczny środek. Smarujemy białkiem jaja i posypujemy na wierzchu drobno pociętym szczypiorkiem. Wkładamy wszystkie produkty do piekarnika (jeżeli się zmieszczą na raz) nagrzanego do 180°C
i pieczemy około 10 min, po czym wyjmujemy tylko bułki i kolejne 7 minut pieczemy resztę. Potem wyciągamy i voila, gotowe.

Jesteśmy już w
6000+
sklepach w Polsce
Nasze produkty możesz znaleźć m.in. w sieciach: Delikatesy Centrum, Stokrotka, Groszek, Lewiatan, Społem, Jubilatka, Piotruś Pan, Spar, Euro, Cezar, E.Leclerc, HITPOL, Nasz Sklep, Passa, Zielony koszyk, Gram, Wegar, Tradycja&Jakość, Polska Grupa Zakupowa Kupiec, Tomi Markt SZUKAJ