Co z tego, że zawiera pełnowartościowe białko i niezbędne aminokwasy, skoro panuje przekonanie o tym, że wieprzowina jest mięsem ciężkostrawnym, a jej regularne przyjmowanie, odpłaci się dodatkowymi kilogramami. Pora rozprawić się z mitami i sięgnąć po to, co faktycznie jest zdrowe.
Od czego należy zacząć? Wieprzowina to nie tylko żeberka, boczek i golonka, ale i schab, szynka czy polędwiczki. To, że golonka ma cenny tłuszczyk, którego boją się osoby na diecie, nie znaczy, że nie mogą zjeść na obiad małokalorycznego schabu… Zanim na ślepo uwierzymy w powtarzane tezy nieznanego pochodzenia, sprawdźmy, co faktycznie do zaoferowania ma mięso wieprzowe.
Oto pięć powodów, dla których warto sięgnąć po wieprzowinę:
1. Wieprzowina wartości odżywcze
Wieprzowina jest mięsem zróżnicowanym pod względem wartości odżywczych. Najmniej kaloryczna jest szynka, która w 100g ma 118 kcal. Po drugiej stronie mamy smakowity boczek, który w 100g ma 322 kcal. Popularny schab to 152 kcal w 100 g.
Zobacz: Historia kiełbasy
2. Wieprzowina tłuszcz
Choć kojarzy się z tłustym mięsem, w praktyce wcale taka nie jest. Jeśli weźmiemy pod lupę szynkę, schab czy polędwiczki, dowiemy się, że ich zawartość tłuszczu to od 5 do 10%! Jeśli chodzi o karkówkę czy łopatkę to jego poziom skacze do 20-50%, ale teraz należy zadań pytanie, czy to wyklucza ją z menu osób na diecie?
Nie. Tym bardziej w czasach, w których prym wiedzie dieta ketogeniczna, w której kilogramy traci się dzięki spożywaniu dużej ilości tłuszczu i odstawieniu węglowodanów.
Oswajamy Was z myślą, że tłuszcz może być nie tylko zdrowy, ale i przyczynia się do zrzucenia kilogramów. Tłuszcze zawarte w wieprzowinie to głównie kwasy jednonienasycone, a jeszcze dokładniej kwas oleinowy — dokładnie ten sam, z którego robi się wychwalaną pod niebiosa oliwę z oliwek! Dobre tłuszcze stanowią 55% kwasów tłuszczowych w wieprzowinie.
3. Wieprzowina — źródło cennego żelaza
Żelazo pełni ważną rolę w życiu aktywnych osób. Zapewne nieraz szukaliście produktów bogatych w żelazo. Co tam szpinak, wieprzowina ma od 1,2 – 1,8 mg żelaza w 100g. Jeśli nic Wam to nie mówi, to porównajmy to do kurczaka, w którym jest zaledwie 0,4 mg tego cennego pierwiastka.
Zobacz: Jak zachować świeżość wędlin?
4. Wieprzowina — witaminy
Wieprzowina jest źródłem pełnowartościowego białka oraz aminokwasów. Znajdziecie w niej witaminy B6, B12, PP, A i D oraz tak istotne w naszej diecie żelazo, ale o tym za chwilę.
5. Wieprzowina — cena
Mięso wieprzowe nie jest drogie. Niektóre partie można kupić za kilkanaście złotych za kilogram! Biorąc pod uwagę, ile cennych składników wieprzowina wnosi do naszego życia, naprawdę nie jest to wygórowana cena.
Wieprzowina jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa oraz dostarcza naszemu orgazmowi cennych minerałów i witamin oraz pełnowartościowego białka. Jest nieocenionym elementem diety osób aktywnych fizycznie, które walczą o lub chcą utrzymać zgrabną sylwetkę.