Sposób przygotowania:
Przed tworzeniem hamburgerów kotlety oraz boczek podsmażamy na patelni lub ruszcie, a bułki przekrawamy na pół i podpiekamy pięć minut w piekarniku lub na grillu. Sałatę i szpinak myjemy i odsączamy z wody. Pozostałe warzywa oraz sery kroimy na plastry.
Meksykańska salsa:
Dojrzałe świeże pomidory lub pomidory z puszki kroimy w drobną kostkę. Cebulę czerwoną i czosnek obieramy i drobno siekamy. Drobno siekamy również świeże zioła – liście kolendry lub natkę pietruszki. Drobno kroimy papryczkę jalapeno (można użyć kilku plastrów ze słoika). Dodajemy sól, pieprz, cukier, kmin rzymski i cynamon oraz sok z limonki. Całość starannie mieszamy, dla uzyskania gładszej konsystencji można użyć blendera (nie miksujemy jednak na całkowicie gładką masę). Odstawiamy do lodówki na ok. 30 min.
Sos barbecue:
Cebulę i czosnek drobno siekamy i przesmażamy na oleju na patelni. Dodajemy passatę pomidorową lub koncentrat pomidorowy. Dodajemy ocet winny, cukier trzcinowy, sos sojowy, sos tabascoi opcjonalnie paprykę wędzoną lub sos Worcestershire. Całość gotujemy do zgęstnienia sosu (ok. 15 minut), co jakiś czas mieszając.
Sos chrzanowy:
Majonez mieszamy z gęstą śmietaną. Dodajemy starty chrzan, posiekany koperek i sok z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość starannie mieszamy.
Wersja 1. studencka – Wika 20 lat, na ostro
Składniki:
- bułka do hamburgerów
- Hamburgery mięsne z linii Dobrowolscy od Kuchni
- szpinak świeży
- kolendra świeża
- czerwona cebula w plastrach
- plastry pomidora
- plastry marynowanego jalapeno
- salsa meksykańska
- nachosy
Wersja 2. męska – Mateusz 30 lat, na bogato
Składniki:
- bułki do hamburgerów
- Hamburgery mięsne z linii Dobrowolscy od Kuchni
- chipsy z boczku extra wędzonego surowego Dobrowolscy
- ser mimolette
- sałata
- plastry pomidora
- ogórek konserwowy w plastrach
- czerwona cebula w plastrach
- papryka chili w plastrach
- majonez
- sos barbecue
Wersja 3. polska – Asia 45 lat, regionalnie
Składniki:
- bułki do hamburgerów
- Hamburgery mięsne z linii Dobrowolscy od kuchni
- Kiełbasa toruńska stryjka Dobrowolscy pokrojona w plastry
- plastry oscypka
- plastry marynowanego buraka
- roszponka
- sos chrzanowy
- musztarda