Jak przygotować się do podróży kamperem?
Podróż kamperem to marzenie wielu z nas! Nic dziwnego! Bezzaprzeczalnie staje się coraz bardziej popularne. Swoboda w planowaniu trasy, niezależność i duża liczba krajów, które można odwiedzić zachęca do spędzenia wakacji w caravaningu. Pomimo, że koszty wynajęcia kampera nie są małe, to wciąż niższe niż ceny noclegów w hotelach i jedzenie w restauracji. Do takiej podróży należy się jednak odpowiednio wcześniej przygotować. O czym należy pamiętać?
- Wynajem samochodu i zaplanowanie trasy
- Spakowanie niezbędnych akcesoriów kempingowych m.in. przedłużacza z kablami służącymi do podłączenia kampera do sieci elektrycznej, apteczki, trójkąta ostrzegawczego, kamizelek odblaskowych oraz odkurzacza zasilanego prądem, węża do tankowania, stołów, krzeseł i wielu innych niezbędnych sprzętów
- Spakowanie sprzętów kuchennych, ubrań i rzeczy osobistych
Warto przy okazji wspomnieć o jeszcze jednej ważnej kwestii. W kamperze jest mnóstwo szafek, schowków, szuflad, w których jest wystarczająco dużo miejsca na to czego potrzebujemy. Koniecznie trzeba jednak wprowadzić zasadę odkładania rzeczy po użyciu w te same, określone miejsca. W przeciwnym razie, prędzej niż później, zacznie nas irytować fakt, że nie możemy znaleźć tego, co jest nam akurat potrzebne.
Jedzenie w kamperze
Wielu osobom wyjazd na wakacje kamperem kojarzy się z jedzeniem zupek w proszku czy gotowych dań z torebki. Nic bardziej mylnego! Kampery są wyposażone w kuchnie, dzięki którym jesteśmy w stanie przygotować praktycznie wszystkie potrawy. Dzięki lodówce możemy przygotowywać także większe ilości i je przechowywać, a nie tylko zjadać na świeżo.
Warto jednak zabrać zapas suchego prowiantu. Na pewno kasze, ryż, makarony, bułkę tartą, a jeśli spożywacie strączki, to również ciecierzycę czy soczewicę. Polecamy też zabrać kawę, w końcu w kamperze bez problemu zmieści się też młynek do kawy i kawiarkę, dlatego kawosze nie muszą rezygnować z ulubionego napoju. Na śniadanie przydadzą się np. płatki owsiane albo kukurydziane. Poza produktami suchymi, warto rozważyć też zabranie słoiczków z dżemem, miodem albo masłem orzechowym – będą idealnym uzupełnieniem do naleśników!
A wędlina? Jaką zabrać? Polecamy Wam naszą Krakowską Suchą z Wadowic, która doskonale sprawdzi się w podróży! Świetna do przygotowania omletów czy kanapek. Sprawdzi się także w duecie z jajecznicą, cebulką i świeżym szczypiorkiem.
Grillowanie w podróży
Czy można sobie wyobrazić wakacje bez grillowania? Oczywiście, że nie! Pamiętajmy, że do kampera możemy zabrać grilla gazowego lub też nocować na polach kempingowych, w których są wyznaczone miejsca na ogniska i do grillowania.
Na tą okazję polecamy Wam linie naszych produktów grillowych i produktów polskich rarytasów. Długi termin przydatności i wygodne opakowania będą z pewnością zaletą przechowywania w kamperowej lodówce!
Pomysł na… sycący obiad!
Podróżowanie kamperem niesie za sobą wiele udogodnień, jak choćby to, że w każdym miejscu i w każdej chwili mamy dostęp do własnej kuchni. Podczas wycieczki możemy więc samodzielnie przygotowywać swoje posiłki, co pozwoli nam sporo zaoszczędzić.
Zastanawiacie się jakie sycące dania możecie przygotować w mobilnym domu? A co powiecie na kaszankę śląską? Propozycja z charakterem – połączenie kaszy gryczanej, kaszy jęczmiennej wzbogacona suszoną cebulką. Zachwyca smakiem i aromatem. Łapcie przepis, który możecie także przygotować na zwykłej patelni grillowe w kamperze.