Loader

Dobrowolscy - tradycyjne wędliny z Wadowic

X
Fundusze Europejskie Fundusze Europejskie
Dobrowolscy - 100% polskiego kapitału

Dobrowolscy
100%
Polskiego kapitału

4 czerwca 2019

Idealna kiełbasa z grilla? To bardzo proste!

Girllowanie jest naszym narodowym hobby. Rozpalanie grilla jest już majówkową tradycją, a raporty potwierdzają, że Polacy wspaniale czują się za rusztem.

Letnie weekendy i wieczory częściej spędzamy na świeżym powietrzu, rezygnując z przygotowywań dań w kuchni na korzyść wspólnego grillowania, a na ruszcie najchętniej kładziemy kiełbasę. Choć jej przyrządzenie wydaje się sprawą banalną, na drodze do smacznego obiadu lub kolacji pojawia się dużo wątpliwości.

Jeszcze zanim zaczniemy bawić się ogniem, należy wybrać się do sklepu na zakupy. Najlepsza kiełbasa na grilla to ta tłusta. Jakakolwiek sucha nie nadaje się do pieczenia na ogniu. Spoglądaj na zawartość mięsa, bowiem jakość zawsze ma wpływ na smak.

Zobacz: Wszystko, co musisz wiedzieć przed rozpoczęciem sezonu grillowego

Czy kiełbasę z grilla powinno się nacinać?

Najważniejsze pytanie brzmi: “Nacinać czy nie nacinać?”. Wielu może to zdziwić, ale nie ma jednej poprawnej odpowiedzi na to pytanie. Wszystko zależy od upodobania jedzącego. Jeśli zrobimy nacięcia na kiełbasie, ucieknie przez nie tłuszcz, a potrawa stanie się mniej soczysta. Natomiast na pewno będzie praktyczniejsza w spożyciu. Jeśli natomiast lubimy soczyste kawałki, możemy zrezygnować z nacinania kiełbasy, jednak musimy liczyć się z tym, że może ona popękać samoistnie.

Kiełbasa z grilla inaczej

Jedna kiełbasa, wiele możliwości. Jeśli masz ochotę na małe wariacje, spróbuj na ruszcie położyć kiełbasę białą czy frankfurterki. Coraz częściej decydujemy się także na grillowaną kaszankę. To nie koniec kombinacji. Spróbuj owinąć kiełbasę czy frankfurterki boczkiem lub cienko pokrojonymi plastrami cukinii. Puść wodze fantazji i w nacięciach w kiełbasie umieść ser żółty i dopiero wtedy zawiń boczkiem.

Zobacz: Dlaczego najlepszy burger zrobiony jest z wołowiny?

Utarło się, że kiełbas się nie przyprawia. Bzdura! Spróbuj natrzeć je czosnkiem, majerankiem lub posyp przyprawą do grilla. Co bardziej odważni, przy użyciu strzykawki wypełniają kiełbasę piwem lub sokiem jabłkowym. Staje się ona wówczas bardziej aromatyczna i soczysta. Tylko pamiętaj, jeśli zdecydujesz się na taki zabieg, zapomnij o robieniu nacięć.

Zdradzimy Ci kolejny ciekawy patent. Kiełbasę z cebulą, pokrojonym ogórkiem marynowanym, masłem i przyprawami zawiń w folię aluminiową. Tak przygotowane papiloty umieść na ruszcie.

Niezależnie od formy, którą wybierzesz, pamiętaj o jednym — każdą potrawę grillujemy na aluminiowej tacce, a nie bezpośrednio na kratce grillowej.

Jesteśmy już w
6000+
sklepach w Polsce
Nasze produkty możesz znaleźć m.in. w sieciach: Delikatesy Centrum, Stokrotka, Groszek, Lewiatan, Społem, Jubilatka, Piotruś Pan, Spar, Euro, Cezar, E.Leclerc, HITPOL, Nasz Sklep, Passa, Zielony koszyk, Gram, Wegar, Tradycja&Jakość, Polska Grupa Zakupowa Kupiec, Tomi Markt SZUKAJ