Loader

Dobrowolscy - tradycyjne wędliny z Wadowic

X
Dobrowolscy - 100% polskiego kapitału

Dobrowolscy
100%
Polskiego kapitału

sezon grillowy porady

24 maja 2019

Wszystko, co musisz wiedzieć przed rozpoczęciem sezonu grillowego

Długie i słoneczne dni skłaniają do spożywania i przygotowania posiłków na zewnątrz. Gdy tylko pomyślimy o tym, by przekąsić coś na świeżym powietrzu, w naszej głowie pojawia się jedna myśl – grill! Jak go zorganizować, by mieć pewność, że będzie udany?

Pora rozprawić się z pokutującymi w społeczeństwie mitami. Ogłaszamy wszem i wobec – grill może być zdrowy. Po pierwsze, grillować można nie tylko tłuste mięso (choć to w połączeniu z łaskoczącym je ogniem stanowi duet idealny), ale i warzywa. Kolejna sprawa, nikt nie każe nam smażyć dosłownie w ogniu, są pewne sposoby na to, by uchronić grillowane potrawy przed zetknięciem z toksycznymi substancjami.

Zobacz: Jak zachować świeżość wędlin?

ABC grilla!

1. Rozpal go

Choć wielu wychodzi z założenia, że rozpalenie grilla to pikuś, wcale tak nie jest. Moment, w którym na ruszt trafiają potrawy to wcale nie płonący ogień, a ten, w którym węgiel jest mocno rozżarzony i pojawia się na nim biały nalot.

Grilla nie rozpalamy ani benzyną, ani ropą, ani kolorowymi gazetami, ponieważ zawierają one substancje rakotwórcze. Zabawę z ogniem zaczynamy od podniesienia rusztu i czekania aż rozpałka wypali się do końca. Nigdy nie polewamy nią brykietu i węgla, gdy znajduje się nad nimi kratka grillowa.

2. Podaruj mu… tackę

Potraw nie grillujemy bezpośrednio na ogniu, a na aluminiowej, jednorazowej tacce, wówczas chronimy je przed spaleniem, zniszczeniem smaku i wytworzeniem rakotwórczych substancji w zwęglonych kawałkach.

Zobacz: Jak czytać etykiety na wędlinach?

3. Nie przekładaj często potraw i piecz je w marynacie

Dlaczego pieczone mięso nie powinno być często przekładane? Ponieważ powoduje to zerwanie włókien, co skutkuje jego późniejszym rozpadnięciem się na małe kawałeczki.

4. Kiełbasę natnij, a mięso rozbij

Po co? Ten zabieg skróci czas pieczenia i uchroni potrawę przed spaleniem z wierzchu (przy założeniu, że nie będziemy grillować dłużej niż 15-20 minut).

5. Umyj ruszt

Nie wiadomo skąd wzięło się przekonanie, że oblepionego zwęglonym tłuszczem rusztu nie trzeba myć, ponieważ ogień spali wszelkie bakterie i szkodliwe substancje. Tymczasem sadza i resztki z potraw utrzymują się na grillowej kratce przez wiele sezonów. Nie chodzi tylko o to, by ruszt wyglądał estetycznie, pozostałości na nim po prostu nie są zdrowe.

Jesteśmy już w
5770+
sklepach w Polsce
Nasze produkty możesz znaleźć m.in. w sieciach: Delikatesy Centrum, Stokrotka, Groszek, Lewiatan, Społem, Jubilatka, Piotruś Pan, Spar, Euro, Cezar, E.Leclerc, HITPOL, Nasz Sklep, Passa, Zielony koszyk, Gram, Wegar, Tradycja&Jakość, Polska Grupa Zakupowa Kupiec, Tomi Markt SZUKAJ