Tak apetycznie wyglądają na stoisku w sklepie, niestety po kilku dniach w lodówce po pięknej szynce nie ma śladu. Może pojawiać się na niej śliski nalot i traci ona kolor. W takiej sytuacji bezwzględnie należy zrezygnować z jej spożycia. Jak powinniśmy przechowywać wędliny, by jak najdłużej cieszyć się ich smakiem? Wpływ na ich świeżość ma ilość spędzonych w lodówce dni, temperatura, w której są przechowywane oraz materiał, który je otacza.
Każdy z nas lubi produkty świeże i jednocześnie nie lubimy wyrzucać ich do kosza, gdy okaże się, że ich termin przydatności przeleżał się w lodówce. Dzięki właściwym metodom przechowywania wędlin, możemy zaoszczędzić pieniądze i przede wszystkim jedzenie. Najważniejsze, by nie dopuścić do pojawienia się pleśni.
Zobacz: Jak czytać etykiety na wędlinach?
Jak przechowywać wędliny w lodówce?
Jeśli jesteś entuzjastą odwiedzania sklepu raz na kilka dni, a nie codziennie, pamiętaj, że kiełbasy suche, kabanosy, salami i szynki długo dojrzewające mogą spędzić więcej czasu w lodówce niż wędliny – te w naturalnej osłonce nie powinny leżeć w niej dłużej niż 3 dni, a te w sztucznej zaledwie 2 dni. Dłużej wytrzyma szynka w jednym kawałku, a ta w plasterkach powinna zostać zjedzona w ciągu 2 dni. Wszystkie wyroby wędliniarskie powinniśmy przechowywać w temperaturze od 2 do 7°C.
Jeśli zależy Ci na tym, by zakupiony przez Ciebie produkt mięsny dłużej wytrzymał w lodówce, pamiętaj, że dłuższy termin przydatności mają produkty z mniejszą zawartością wody. Wyroby, które charakteryzują się dużym nawodnieniem to parówki, kiełbasa biała, pasztet, salceson czy kaszanka.
W co zawijać wędliny?
Taka sytuacja. Kupujesz piękną, świeżą wędlinę, wracasz do domu, zawijasz ją w folię spożywczą, a za dwa dni wydajesz ostateczny i tragiczny werdykt – nie nadaje się ona do spożycia i nie pozostaje Ci nic innego niż wyrzucić ją do kosza.
Najlepsza opcja to ta, w której szynka już na stoisku mięsnym trafia w papier pergaminowy, a nie do folii, która niekorzystnie wpływa na jej świeżość.
Papier jest najlepszym wyborem z kliku względów – wchłania pleśń, zatem na powierzchni wędliny nie rozwiną się bakterie i drobnoustroje. Folia aluminiowa bezwzględnie odpada, ponieważ nie przepuszcza powietrza. Dobrą metodą jest też przechowywanie szynek w specjalnych pojemnikach z dostępem świeżego powietrza.
Zobacz: 5 powodów, dla których warto jeść wołowinę
Jak rozpoznać, że wędlina jest nieświeża?
Dokonując oceny świeżości wędliny analizujemy jej barwę, smak i zapach. Jeśli są one alarmujące tzn. zapach jest nieprzyjemny i kwaśny, możemy czuć amoniak lub wonie towarzyszące zmianom gnilnym, widzimy zmianę konsystencji wyrobów, a na na ich powierzchni pojawiają się plamy i śliski nalot, nie należy jeść takich artykułów.
Spożycie nieświeżego produktu wiąże się z zatruciami pokarmowymi. By uniknąć przykrych dolegliwości, nie należy kupować wyrobów niewiadomego pochodzenia, zaleca się natomiast trzymanie je w wyżej opisanych warunkach i niespożywanie po terminie przydatności.
Jeśli chcemy mieć pewność, że produkty są świeże, sprawdzajmy ich zapach, kolor i konsystencję, a po ich przyniesieniu ze sklepu do domu, pamiętajmy o prawidłowym przechowywaniu.