Słyszysz słowo “schab” i od razu masz przed oczami kotleta? Nikt nie podważa jego znaczenia i wagi w kuchni polskiej, jednak schab ma wiele twarzy i choć schabowy bezsprzecznie jest najpopularniejszą potrawą w naszym kraju, jednocześnie możliwości wcale się na nim nie kończą. Mięso to można przygotowywać na wiele sposobów, jednak wielu nie decyduje się na ten krok w obawie, że wyjdzie mu mało soczysta potrawa. Zdradzimy Ci, jak wybrać w sklepie odpowiedni kawałek mięsa i jak sprawić, by nie stał się suchy w trakcie obróbki cieplnej.
Jak wybierać schab?
1. Brak tłuszczyku nie jest dobrym znakiem
Niech nie zmyli Cię idealnie wyglądający schab pozbawiony tłuszczyku. To właśnie on odpowiada za soczystość, nawilżenie i kruchość mięsa. Idealny w przekroju schab, pozbawiony białych błonek będzie twardy i zwarty, a w smaku będzie przywodził na myśl strukturę podeszwy, a nie kruchego mięska.
Zobacz: Jak przyrządzić chude mięso, by nie pozbawić go dietetycznych właściwości?
2. Blady schab to zły schab
Najlepsza część schabu, to ta od strony karczku. Ma nasycony kolor i delikatną strukturę, co pozwala na zrobienie soczystej pieczeni. Blady schab z natury jest twardszy, a właśnie tego chcemy uniknąć.
3. Plastrowany i pakowany schab jest jak kot w worku
Najlepsze mięso zawsze podane jest zza lady na stoisku mięsnym czy w mięsnym sklepie. Kupując pakowany, porcjowany produkty ryzykujesz, że nie wrócisz do domu ze świeżym kawałkiem mięsa. Etykieta potrafi przysłonić to, co w schabie najważniejsze, czyli kolor lub brak polędwiczki. Jeśli zależy Ci na jakości, lepiej udaj się na stoisko mięsne.
4. Strzeż się wysokich temperatur i długo trwającej obróbki cieplnej
Schab jest mięsem bardzo delikatnym, a takie nie reaguje najlepiej na długą obróbkę cieplną i wysokie temperatury. Te dwa czynniki sprawiają, że z soczystej pieczeni wychodzi sucha podeszwa. Jak zatem wybrnąć? Dobrym sposobem wydaje się obsmażenie całego kawałka mięsa na patelni jeszcze zanim trafi do piekarnika. Wówczas zamkną się pory i mięso nie straci soczystości. Schab można uchronić od wyschnięcia również marynując go wcześniej w mleku.
Zobacz: Kotlet mielony – historia jednego z popisowych polskich dań
5. Zapach
Świeży schab ma ledwo wyczuwalną woń, dlatego Twoją uwagę powinny wzbudzić jakiekolwiek mocniejsze doznania zapachowe.