Loader

Dobrowolscy - tradycyjne wędliny z Wadowic

X
Fundusze Europejskie Fundusze Europejskie
Dobrowolscy - 100% polskiego kapitału

Dobrowolscy
100%
Polskiego kapitału

Jak przyrządzić chude mięso

20 listopada 2019

Jak przyrządzić chude mięso, by nie pozbawić go dietetycznych właściwości?

W erze bycia fit i kultu wysportowanych ciał, coraz więcej osób sięga po niskokaloryczne produkty. Czy to oznacza, że należy zrezygnować z mięsa? Nie, wprost przeciwnie wiele gatunków można uznać za fit. Zdradzimy Ci, po jakie sztuki sięgać, jeśli jest się na redukcji oraz jak przyrządzać z nich dietetyczne dania.

Mięso uważane za chude zawiera w 100 gramach mniej niż 10 gramów tłuszczu, przy czym nie więcej niż 4,5 g tłuszczów nasyconych i 95 miligramów cholesterolu. Mięso, które uważane jest za bardzo chude ma mniej niż 5 g tłuszczu, 2 g tłuszczu i 95 miligramów cholesterolu. Nie oznacza to, że nie jest pozbawione składników odżywczych. Jest w nim pełno witamin z grupy B, które korzystanie działają na metabolizm organizmu oraz sporą zawartość magnezu koniecznego do budowy kości oraz cynku, którego działanie jest nieocenione we wspomaganiu układu immunologicznego.

Zobacz: Dlaczego w diecie sportowca powinna znaleźć się wołowina?

Chude mięso, czyli jakie?

Ok, przejdźmy do konkretów – jakie mięso uznawane jest za chude? Piersi i pozbawione skóry udka z kurczaka czy indyka; schab i polędwica wieprzowa; polędwica i rostbef wołowy; cielęcina; perliczka i królik. Jak je przyrządzać, żeby nadal zachowały swoje dietetyczne właściwości?

1. Usuwaj skórę i tłuszcz

Choć tłuszcz jest nośnikiem smaku i o ile dla wielu wypieczona, chrupiąca skórka jest najlepszą częścią udka, o tyle osoby na diecie powinny się jej wystrzegać. Jednak spokojnie, nie oznacza to, że nie można jej zastąpić np. pokruszonymi orzechami, płatkami owsianymi czy posypką z suszonych pomidorów.

Jak przyrządzić chude mięso

2. Unikaj smażenia

Jeśli Twoim celem jest zrzucenie kilogramów, nie wrzucaj do tłuszczu chudego mięsa. Można poddać je obróbce termicznej w nieco innej formie. Jakiej? Pieczenie, grillowanie, duszenie, gotowanie na parze czy w ogóle gotowanie sprawiają, że mięso pozostaje soczyste i smaczne. Jeśli natomiast smażysz na niewielkiej ilości tłuszczu, pamiętaj, żeby prosto z patelni przełożyć je na wyłożony ręcznikiem kuchennym talerz i odsączyć.

Zobacz: Bekon, a boczek – czym się różnią?

3. Unikaj tłustych dodatków

Sałatka z chudym mięsem? Majonezowa zalewa może zniszczyć całe jej dietetyczne właściwości. Zamiast na kaloryczne dressingi postaw na oliwę z miodem i cytrynę lub dodatki jak orzechy i czy owoce.

Jesteśmy już w
6000+
sklepach w Polsce
Nasze produkty możesz znaleźć m.in. w sieciach: Delikatesy Centrum, Stokrotka, Groszek, Lewiatan, Społem, Jubilatka, Piotruś Pan, Spar, Euro, Cezar, E.Leclerc, HITPOL, Nasz Sklep, Passa, Zielony koszyk, Gram, Wegar, Tradycja&Jakość, Polska Grupa Zakupowa Kupiec, Tomi Markt SZUKAJ