Królowa jesieni! Czy słusznie dynia zyskała tak zaszczytne miano? Absolutnie tak! Pięknie wygląda, jest smaczna i zdrowa. Zresztą potrafi zachwycić nie tylko w kuchni. Sprawdźmy więc, na czym polega ten dyniowy zawrót głowy.
Myślicie, że dynia to warzywo? Z botanicznego punktu widzenia to klasyczny owoc. A precyzując dokładniej – jagoda! Doliczono się ponad 800 gatunków dyni i 18 głównych odmian. Najbardziej znaną, szczególnie docenianą w kuchni, jest odmiana Hokkaido. Charakteryzuje się jaskrawo pomarańczowym kolorem i beczułkowatym kształtem. Jest niezbyt wielka, owoce ważą ok. 1,5-2 kg.
W zależności od odmiany dynie mają średnice od kilku centymetrów do… 1 metra. Za największą dynię na świecie został uznany okaz z włoskiej Toskanii, ważący aż 1225 kilogramów! W 2021 roku wpisano tego giganta do Księgi Rekordów Guinnessa.
Skąd się przyturlała?
Dynia to rodowita Amerykanka. Odkrycia archeologiczne dowodzą, że znana była w Meksyku co najmniej 10 000 lat temu. Z czasem rozprzestrzeniła się na inne tereny Ameryki, a Indianie uważali ją za roślinę świętą. Do Europy miała trafić za sprawą Krzysztofa Kolumba. Nie od razu zdobyła uznanie, ale z czasem i Europejczycy docenili jej walory. Szczególne polubili ją Włosi.
Smak i zdrowie na okrągło!
Dynia posiada znakomite właściwości odżywcze. Co ważne, nie traci ich po obróbce termicznej. Jej owoce zawierają witaminy B, E i C. Dostarczają nam też dużą ilość składników mineralnych, w tym wapnia, magnezu, żelaza, potasu, fluoru. Z kolei pestki dyni są bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz błonnika pokarmowego. Ze względu na unikatowe właściwości nasienie dyni wykorzystywane jest także w lecznictwie.
Dania z dynią w roli głównej
Ale przede wszystkim dynia ma doskonałe walory smakowe. Co można zrobić z dyni? Popularną potrawą, zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym, jest zupa krem. Sycąca, niezwykle aromatyczna, rozgrzewająca. A gdy dodamy chipsy z boczku, totalnie zachwyci smakiem. Takie chipsy łatwo uzyskamy krojąc cieniutko boczek stryjka od Dobrowolskich i podsmażając go na patelni grillowej.
Znawcy dobrego smaku często dodają dynię do dań jednogarnkowych. Np. gulasz nabierze wyjątkowego koloru i smaku, gdy wrzucimy do niego kostki dyni. A czy próbowaliście dyniowych placuszków smażonych? Podane z gulaszem albo sosem są prawdziwą ucztą dla podniebienia!
Inne sprawdzone pomysły na dania? Niżej znajdziecie przepis na doskonałe leczo z dynią i kiełbasą od Dobrowolskich w roli głównej.
Dynia doskonale nadaje się do przechowywania w słoikach. Np. w zalewie słodko-kwaśnej, w formie przecieru, dżemu, marmolady… Delikatny smak sprawia, że jest ona również składnikiem deserów, słodkich potraw, wypieków, np. bułeczek, tart czy ciasta na Halloween.
Zachwyca i… straszy
Dynie zachwycają kształtami, rozmiarami, kolorami. Tym samym znakomicie nadają się do celów dekoracyjnych. Potrafią wspaniale ubarwić jesienny ogród czy otoczenie domu. Ale największa karierę robią jako lampiony w czasie Halloween.
Halloweenowa dynia, według staroirlandzkiej legendy, ma symbolizować skąpca Jacka, który zadarł nawet z diabłem i za karę chodzić z lampionem po świecie. Przygotowanie takiego lampionu jest proste. Wystarczy wydrążyć miąższ, wyciąć mniej lub bardziej upiorny wzór (oczy, nos, usta) i włożyć do środka świeczki.
Gotowi na dyniowe szaleństwo? To całkiem smaczny i zdrowy zawrót głowy!