Loader

Dobrowolscy - tradycyjne wędliny z Wadowic

X
Fundusze Europejskie
Dobrowolscy - 100% polskiego kapitału

Dobrowolscy
100%
Polskiego kapitału

21 maja 2020

Jak przygotować smaczne dania z grilla – 10 praktycznych porad

Nareszcie mamy maj! Nareszcie mamy wiosnę! Z tej okazji przygotowaliśmy dla Was niespodzianki.

Po pierwsze mamy dla Was katalog pełen grillowych przepisów:

Please wait while flipbook is loading. For more related info, FAQs and issues please refer to dFlip 3D Flipbook Wordpress Help documentation.

 

Po drugie poradnik prawdziwego Mistrza ( lub też Mistrzyni😉;) Grillowania.

Poniżej 10 porad, które sprawią, że bez problemu zamienicie każdą imprezę plenerową w prawdziwą grillową ucztę:

  1. Co grillujemy? Znawcy twierdzą, że grillować można wszystko, ale niezwykle ważne jest to aby sposób obróbki i grillowania dobrać do rodzaju mięsa lub wędliny, tak by wydobyć z nich maksimum smaku i zapachu.

 

  1. Grillujemy nad żarem nie w językach ognia! Kładziemy produkty na grill dopiero, gdy węgiel pokryje się warstwą popiołu, a w środku będzie się żarzył.

 

  1. Kiełbasy i kiełbaski warto lekko ponacinać i posmarować lekko oliwą – szybciej i dokładniej się upieką, a jednocześnie pozostaną soczyste. Uwaga! Nie nacinamy kiełbasy śląskiej z serem gouda.

  1. Nie należy nacinać kaszanki i krupnioka przed grillowaniem. Jeżeli zostaną nacięte muszą zostać u grillowane w folii aluminiowej.

  1. Patyczki na szaszłyki smarujemy oliwą – dzięki temu składniki łatwo się z nich zsuną podczas konsumpcji.

 

  1. Jeżeli używamy folii aluminiowej – nakłujmy ją w kilku miejscach, by para znalazła ujście.

 

  1. Delikatne, miękkie produkty (np. ryby) zawijamy w folię aluminiową, dzięki czemu zachowają oryginalną strukturę.

 

 

  1. Węgiel, brykiety, rozpałki: do palenia w grillu powinno się używać wyłącznie węgla drzewnego lub drewna z drzew liściastych. Drzewa iglaste zawierają duże ilości żywic, które spalając się mogą uwalniać szkodliwe substancje.

 

  1. W żadnym wypadku nie należy rozpalać grilla z kartonów, gazet, dykty, malowanego czy lakierowanego drewna. Użyte do barwienia substancje podczas spalania wydzielają toksyczne związki i negatywnie wpływają na smak potrawy.

 

  1. Warto rozpalać grilla bez użycia rozpałki, parafiny czy ropy. Choć trwa to nieco dłużej, to dym pochodzący z samego węgla wolny jest od substancji lotnych wydzielanych przez te produkty.

 

Od lat jesteśmy Waszym wiernym kompanem w rozpoczęciu sezonu grillowego, dlatego i w tym roku nie zawodzimy! Z myślą o konsumentach, którzy kochają grillować i poszukują nowych smaków, przygotowaliśmy na sezon 2020 szeroką gamę wyśmienitych smakołyków grillowych.

 

🆕🆕 Nowość!

Poznajcie naszą najnowszą linię Grill Appétit https://dobrowolscy.pl/grillappetit/. Osiem wspaniałych produktów – zarówno klasycznych, jak i z lekkim, smakowym twistem.

 

Sprawdźcie także dobrze Wam już znane Polskie Rarytasy https://dobrowolscy.pl/polskierarytasy/, bo i tu znajdziecie mnóstwo grillowych inspiracji.

 

Udanego grillowania życzą Dobrowolscy

Jesteśmy już w
6000+
sklepach w Polsce
Nasze produkty możesz znaleźć m.in. w sieciach: Delikatesy Centrum, Stokrotka, Groszek, Lewiatan, Społem, Jubilatka, Piotruś Pan, Spar, Euro, Cezar, E.Leclerc, HITPOL, Nasz Sklep, Passa, Zielony koszyk, Gram, Wegar, Tradycja&Jakość, Polska Grupa Zakupowa Kupiec, Tomi Markt SZUKAJ