Loader

Dobrowolscy - tradycyjne wędliny z Wadowic

X
Fundusze Europejskie Fundusze Europejskie
Dobrowolscy - 100% polskiego kapitału

Dobrowolscy
100%
Polskiego kapitału

17 września 2025

Dlaczego białko w diecie jest tak ważne?

Białko w diecie odgrywa ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. To przede wszystkim składnik budulcowy mięśni. Bez odpowiedniej ilości białka w codziennym jadłospisie trudno mówić o zdrowiu, energii i dobrej kondycji – zarówno fizycznej, jak i psychicznej.

Białko w diecie – budulec i wsparcie regeneracji

Białko w diecie jest budulcem – to jego najważniejsza funkcja. Aminokwasy, z których składa się białko, odpowiadają za odbudowę komórek i tkanek. Dlatego odpowiednia ilość białka w diecie jest niezbędna zarówno dla każdego – nie tylko dla osób aktywnych fizycznie. Oczywiście sportowcy potrzebują go więcej, by mięśnie mogły się regenerować po intensywnym treningu. Z kolei osobom pracującym umysłowo białko wspomaga koncentrację i procesy metaboliczne.

Białko a kontrola apetytu

Posiłki bogate w białko dają długotrwałe poczucie sytości. To pomaga kontrolować apetyt i wspiera utrzymanie prawidłowej masy ciała. To szczególnie istotne w diecie osób, które dbają o linię i walczą z podjadaniem pomiędzy posiłkami.

Ile białka w diecie potrzebujemy?

Odpowiedź brzmi: to zależy. Od czego? Od wieku, bowiem zapotrzebowanie na białko się zmienia, a także od stylu życia.

Dzieci w okresie wzrostu potrzebują go szczególnie dużo, ponieważ białko odpowiada za prawidłowy rozwój mięśni, kości i układu nerwowego. Regularne spożywanie produktów białkowych wspiera  odporność i koncentrację.

Seniorzy potrzebują białka, aby utrzymać siłę i sprawność, ponieważ z wiekiem spada masa mięśniowa, a organizm trudniej się regeneruje.

Dla osób aktywnych fizycznie białko to podstawa diety. Nie tylko wspiera rozwój masy mięśniowej, ale także regenerację po wysiłku. Dzięki temu treningi są bardziej efektywne, a organizm szybciej wraca do formy.

Wędliny drobiowe – dobre źródło białka

Mięso, ryby, jajka, nabiał czy rośliny strączkowe są doskonałym źródłem białka w diecie. Dla wielu osób wygodną i smaczną wersją białka w diecie są wędliny drobiowe. Dlaczego warto po nie sięgać?

  • Drób to mięso lekkostrawne, delikatne i bogate w pełnowartościowe białko.
  • W porównaniu z czerwonym mięsem, drób zawiera mniej tłuszczu, czyli jest zdrowszą alternatywą, zwłaszcza dla osób dbających o linię lub mających problemy z układem krążenia.
  • Wędliny drobiowe są łatwe i szybkie do podania w kanapce czy w sałatce.

Wybierając wędliny, warto zwracać uwagę na skład i jakość. Dobrowolscy od lat stawiają na tradycję i naturalne składniki. Jakich wędliny drobiowe warto spróbować?

Pierś Pieczona o smaku maślanym – delikatny smak, duża zawartość mięsa , a jednocześnie niska zawartość tłuszczu sprawiają, że to świetna opcja na kanapkę

Kurczak Gotowany z Wadowic – klasyka, która sprawdzi się w codziennej diecie dzieci i dorosłych. Lekka, smaczna wędlina, bogata w białko.

Dla tych, którzy wolą indyka Pierś tradycyjnie wędzona, bez dodatku fosforanów – to chude mięso indyka dostarcza wysokiej jakości białka i ma łagodny smak.

Jakość białka w diecie

Białko w diecie wspiera rozwój, regenerację organizmu, odporność i wpływa na dobre samopoczucie. Każdy z nas, niezależnie od wieku i trybu życia, powinien zadbać o jego odpowiednią ilość w codziennym jadłospisie. Wędliny drobiowe to smaczne i wygodne źródło białka, które łatwo włączyć do posiłków. Wybierając produkty sprawdzonej marki, takiej jak Dobrowolscy, masz pewność, że dostarczasz organizmowi wartości odżywcze w najlepszej formie.

Jesteśmy już w
6000+
sklepach w Polsce
Nasze produkty możesz znaleźć m.in. w sieciach: Delikatesy Centrum, Stokrotka, Groszek, Lewiatan, Społem, Jubilatka, Piotruś Pan, Spar, Euro, Cezar, E.Leclerc, HITPOL, Nasz Sklep, Passa, Zielony koszyk, Gram, Wegar, Tradycja&Jakość, Polska Grupa Zakupowa Kupiec, Tomi Markt SZUKAJ