Późna wiosna to ciepłe dni, dłuższe wieczory i oczywiście sezon grillowy! Idealny czas, aby spotkać się z rodziną i przyjaciółmi, cieszyć się świeżym powietrzem i delektować się smakowitymi potrawami prosto z rusztu. Jako producent wysokiej jakości mięs, chcemy podzielić się z Wami inspiracjami i wskazówkami, jak uczynić ten sezon grillowy wyjątkowym.
Jak wybrać mięso na grilla?
W Dobrowolskich wiemy, że sekretem udanego grilla jest przede wszystkim doskonałe mięso, dlatego nasze produkty charakteryzują się najwyższą jakością i wyjątkowym smakiem, który zadowoli nawet najbardziej wymagających smakoszy. Mamy dla Was apetyczne propozycje „skrojone” na grilla, a wśród nich znajdziecie się:
- soczystą karkówkę – klasyk, który zawsze się sprawdza, mamy dla Was nawet na nią przepis;
- aromatyczne kiełbaski – doskonałe zarówno dla dzieci, jak i dorosłych, ze względu na różnorodność smaków. Spróbujcie naszej propozycji na kiełbasę grillową;
- tradycyjne kaszanki – w wersji klasycznej oraz białej;
- wyborne roladki, klopsiki i hamburgery – dzięki, którym zyskacie nowe pomysły na grillowe dania.
Jak przygotować mięso do grillowania?
Aby uzyskać najlepszy smak i teksturę, ważne jest odpowiednie przygotowanie mięsa. Oto kilka kwestii, które warto uwzględnić w przygotowaniach do grillowania:
Marynowanie – mięso należy zamarynować na kilka godzin przed grillowaniem. Rozróżniamy dwa rodzaje marynaty: suchą i mokrą.
Marynata Sucha
Tworzymy ją mieszając suszone zioła i przyprawy. W tak przygotowanym mixie dokładnie obtaczamy mięso, które następnie odstawiamy na kilka godzin w chłodne miejsce. Dzięki wykorzystaniu tego rodzaju marynaty nasze mięso uzyska wybitną kruchość i delikatność. Wspaniale sprawdzi się w przypadku: łopatki wieprzowej, szynki, a nawet kotletów.
Marynata Mokra
Powinna bazować na płynnym składniku głównym, jak np.: oliwa, sos sojowy, whisky, a nawet czarna herbata. Jej kolejnym elementem powinny być produkty o konsystencji pół płynnej, np.: jogurt naturalny, miód, pasta miso. Całość najlepiej uzupełnią selektywnie dobrane suszone (bądź świeże zioła i przyprawy). Tak przygotowana marynata nada mięsu niezwykłą soczystość i w pełni nasycony smak. Najlepiej wykorzystać ją do żeberek, bądź karkówki.
Nakłuwanie – w ramach przygotowania mięsa, dobrze jest je dokładnie nakłuć. Dzięki temu możemy skrócić proces grillowania i ułatwić przyprawom oraz marynatom wchłanianie się w strukturę mięsa.
Temperatura – przed grillowaniem wyciągnijcie mięso z lodówki, bądź chłodni. Jeśli osiągnie temperaturę pokojową przed przyrządzeniem, równomiernie się wysmaży.
Grillowanie – jest ono sztuką, dlatego warto przed jego rozpoczęciem rozeznać preferencje swoich gości, np. tego jaki stopień wysmażenia mięsa preferują. Dzięki temu ułatwicie sobie zadanie i zadowolicie wszystkich uczestników grilla. Pamiętajcie, aby nie przesadzać z czasem grillowania. Mięso powinno być soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz!
Które dodatki do grilla wybrać?
Grill to nie tylko mięso. Aby stworzyć prawdziwą ucztę, warto pomyśleć o dodatkach, które zdecydowanie urozmaicą nasze dania:
- grillowane warzywa – papryka, cukinia, bakłażan czy kukurydza doskonale łączą się z mięsnymi potrawami. We wspólnej kompozycji zdecydowanie dodadzą słodyczy i orzeźwienia;
- sałatki – świeże, lekkie sałatki z sezonowych warzyw będą świetnym uzupełnieniem grillowego menu. Wystarczy: sałata, ulubione warzywa, odrobina oliwy, soli, pieprzu oraz sosu balsamico i szybka sałatka grillowa gotowa;
- sery – dzięki dostępności różnych rodzajów sera sami możemy wybrać, który ze smaków najbardziej odpowiada nam w grillowej odsłonie.
Najczęściej wykorzystywanymi serami są: ser halloumi, ser camembert, ser wędzony (może być oscypek), ser kozi. Możemy też użyć innych rodzajów i delektować się ich smakiem bez podgrzewania;
- domowe sosy – własnoręcznie przygotowanie ulubionego sosu nie jest wielkim wyzwaniem, a dzięki niemu zdecydowanie możemy „podkręcić” grillowe smaki. Dodatkowo sami wiemy z jakich produktów podczas jego tworzenia korzystaliśmy i znamy ich jakość. Nie musimy „polepszać” naszego dressingu konserwantami, dzięki czemu jest zdecydowanie zdrowszy.
Sosami, które najbardziej smakują do potraw z rusztu zdecydowanie są: sos czosnkowy, sos BBQ, sos pomidorowy i kultowy sos tzatziki.
Jak bezpiecznie grillować?
Grill to idealna forma spędzania wspólnego czasu oraz integracji. Jednak ze względu na konieczność obcowania z wysokimi temperaturami, podczas grillowania warto pamiętać o kilku zasadach bezpieczeństwa:
– grill ustawiamy w bezpiecznym miejscu, z dala od łatwopalnych materiałów,
– nigdy nie zostawiamy rozpalonego grilla bez nadzoru,
– używamy odpowiednich narzędzi do obracania mięsa, aby uniknąć poparzeń,
– nie dopuszczamy do grilla dzieci i osób pod wpływem alkoholu, ze względu na wysokie ryzyko poparzenia.
Cieszymy się, że wiosna i lato są porami, które zdecydowanie kojarzą się z grillowaniem i wspólnymi, kulinarnymi spotkaniami. Niech towarzyszy nam w tym czasie radosna atmosfera. O wyjątkowy smak zatroszczymy się my, wraz z grillową ofertą od Dobrowolskich. Spróbujcie naszych grillowych hitów i rozkoszujcie się ich aromatem!