Loader

Dobrowolscy - tradycyjne wędliny z Wadowic

X
Fundusze Europejskie Fundusze Europejskie
Dobrowolscy - 100% polskiego kapitału

Dobrowolscy
100%
Polskiego kapitału

Bekon, a boczek - czym się różnią

28 października 2019

Bekon, a boczek – czym się różnią?

Chrupiący, wysmażony kawałek mięsa, który serwuje się do sadzonego jajka na śniadanie, w USA czy Wielkiej Brytanii nazywa się bekonem, a w Polsce boczkiem. Czy bekon i boczek to to samo? Czy boczek jest polskim tłumaczeniem słowa “becon”?

Na ruszt wrzucamy dzisiaj jeden z najbardziej smakowitych kąsków, bo jak inaczej nazwać bohatera czy bohaterów tego wpisu? Choć spór o to, czy bekon jest boczkiem i odwrotnie, toczy się od lat, jego rozwiązanie nie jest takie proste, jak jakby mogło się to wydawać. Opcje są dwie, no może trzy.

Zobacz: Kotlet mielony – historia jednego z popisowych polskich dań

Bekon, a boczek - czym się różnią

Czy boczek jest odpowiednikiem słowa bekon?

Jeśli wpiszesz w słownik polsko-angielski słowo “boczek”, dowiesz się, że chcąc dostać ten rarytas w zagranicznych sklepach, musisz prosić o “bacon”. Jednak pod tą samą nazwą kryje się również bekon, słonina i wędzonka. Właśnie to jest najmocniejszy argument w boczkowym sporze dla zwolenników teorii, że boczek i bekon są tym samym.

Jednak są i ci, którzy bekonu i boczku nie wrzuciliby do tego samego garnka. I właśnie im przybijemy piątkę, bo jeśli wgryziemy się w ten smakowity temat, szybko zobaczymy, że choć oba kawałki mięsa mają tę charakterystyczną warstwową strukturę, powierzchnia boczku bardziej obfituje w tłuszcz, niż ta należąca do bekonu. I to prowadzi do pewnego odkrycia – bekon i boczek pochodzą z innej części wieprzowej półtuszy. Bekon pochodzi z części grzbietowej, która posiada mniej tłuszczyku niż kawałki z boków półtuszy znane nam jako boczek.

Zobacz: Konserwanty w żywności – czy faktycznie powinieneś się ich bać?

Jest jeszcze wyjście trzecie, awaryjne, choć i ono nie wydaje się rzetelnie wyjaśniać boczkowego pochodzenia. Mianowicie, znajdą się i ci, którzy uznają, że bekon to nic innego jak boczek okrojony z tłuszczyku.

Oto trzy teorie naprowadzające na różnice miedzy boczkiem i bekonem. To, co nie zmienia się w zależności od wyznawanej tezy, to fakt, że mówimy o jednym z najbardziej apetycznych mięsnych kąsków na świecie!

Jesteśmy już w
6000+
sklepach w Polsce
Nasze produkty możesz znaleźć m.in. w sieciach: Delikatesy Centrum, Stokrotka, Groszek, Lewiatan, Społem, Jubilatka, Piotruś Pan, Spar, Euro, Cezar, E.Leclerc, HITPOL, Nasz Sklep, Passa, Zielony koszyk, Gram, Wegar, Tradycja&Jakość, Polska Grupa Zakupowa Kupiec, Tomi Markt SZUKAJ