Późna jesień często przez pogodę i krótkie dni kojarzy nam się z częstym przebywaniem w domu i odpoczynkiem na kanapie. Jak nie przespać tego czasu i dostosować się do sytuacji atmosferycznej?
Po pierwsze, nasze ciała reagują na zmieniającą się temperaturę. Zimowe poranki, ze względu na panującą temperaturę oraz wilgotność powietrza, często wymagają od naszego organizmu dłuższego czasu na rozgrzanie.
Po drugie, jesienne dni są krótsze, co wpływa na nasze samopoczucie i motywację. Odpowiednia ilość snu staje się kluczowa, aby utrzymać równowagę psychiczną i fizyczną.
Po trzecie, deszcze jesienią są częstsze, co może oddziaływać na naszą motywację do aktywności fizycznej. Rezygnujemy ze sportów uprawianych na zewnątrz, dlatego tak ważne jest znalezienie alternatywnych form ruchu.
Co jeść jesienią?
Warto pamiętać, że nasz organizm sprawnie przystosowuje się do nowych warunków, jednak wpierając jego działanie od wewnątrz możemy zdecydowanie poprawić swoje samopoczucie oraz odporność!
Dlatego dużo korzyści przyniesie nam bazowanie na diecie sezonowej, to właśnie łatwo dostępne jesienią warzywa i owoce mają w sobie wysoką zawartość wit. C oraz innych, niezbędnych człowiekowi do funkcjonowania minerałów.
Co warto jeść na przełomie później jesieni i wczesnej zimy?
Warzywa bulwiaste, strączki, jabłka, gruszki oraz bakalie i orzechy.
Aby wprowadzenie nawyku sezonowego jedzenia nie było takie trudne, warto podjąć próbę urozmaicania diety, poprzez modyfikowanie swoich ulubionych przepisów, uwzględniając jesienne warzywa i owoce, które idealnie komponują się z produktami Dobrowolscy.
Warto gotować smakowite potrawy z sezonowych składników. Tak naprawdę nie jest to trudne.
Ugotujmy, więc jesienny gulasz. Do jego przygotowania potrzebujemy tylko: łopatki wieprzowej bez kości od Dobrowolskich, cebulę, czosnek, marchewkę, ziemniaki, pietruszkę, paprykę, bulion oraz przyprawy. Mięso podsmażamy, przekładamy do dużego garnka wraz z pokrojonymi warzywami, zalewamy bulionem i gotujemy na wolnym ogniu 1.5 godziny. Całość doprawiamy ulubionymi przyprawami i na wierzch dorzucamy podsmażony Boczek Wiśniowy od Dobrowolskich. Et voila! Pyszne, jesienne danie gotowe.
Co z aktywnością jesienią?
Jesienią i zimą, mimo, iż jest to trudniejsze niż w ciepłych miesiącach, ważne jest pamiętanie o aktywności fizycznej, dzięki, której zyskujemy wiele korzyści: wzmacniamy odporność, odstresowujemy się, możemy poprawić nasze samopoczucie i stan psychiczny, zachowujemy energię i dobrą formę całego ciała.
Jesienią najlepiej korzystać z możliwości uprawiania sportów halowych, takich jak gry drużynowe, grupowe zajęcia taneczne oraz fitness, a także pływanie. Jeśli bardzo chcesz uprawiać sport na zewnątrz pamiętaj o odpowiednim, wodoodpornym i ciepłym stroju.
Jesienny czas w domu
Więcej czasu spędzanego w domu to idealny czas na określenie sobie nowych celów, założeń, poznawanie nowych pasji, ale też wprowadzenie nowych rytuałów do swojej codzienności, które nam ją umilą.
Co może stać się jesiennym rytuałem?
– codzienne parzenie własnej kompozycji zimowej herbaty,
– min. 15 minut z ulubioną książką,
– codzienne sprzątanie, innej wydzielonej przez siebie części mieszkania,
– mycie i odkurzanie roślin,
– codzienne spisywanie swoich osiągnięć i emocji z danego dnia do pamiętnika…
I wiele innych.
Jak widać przełom jesieni i zimy jest dla nas wymagającym czasem, jednak warto go nie przespać, tylko korzystać ze swoich możliwości, zarówno w strefie aktywności, jak również w codziennych rytuałach czy diecie. Jesień wcale nie musi być szara i nudna!