Loader

Dobrowolscy - tradycyjne wędliny z Wadowic

X
Fundusze Europejskie
Dobrowolscy - 100% polskiego kapitału

Dobrowolscy
100%
Polskiego kapitału

20 sierpnia 2020

Z balkonu na talerz

Sekretów smaku naszych wędlin jest wiele, a jeden z nich to niewątpliwie bogactwo przypraw. Właśnie przyprawom nasze wyroby zawdzięczają tę pełnię aromatu.

U Dobrowolskich o nadawanie smaku wędlinom dba tzw. panel sensoryczny – najbardziej wysublimowane „nosy” w firmie.

Dziś chcemy uchylić Wam rąbka tajemnicy i odpowiedzieć na pytanie, jak z sukcesem poruszać się w świecie ziół i przypraw? Jakie przyprawy warto mieć w kuchni?

Odpowiedź jest prosta  – z pewnością najzdrowsze będą dla nas te, które możemy uprawiać samodzielnie – w przydomowym ogródku,  a jeśli mieszkamy w bloku w doniczkach, na niewielkim nawet balkonie.

Takie zerwane „prosto z krzaczka” poprawiają smak, ale i zapach potraw. A jeśli podejść do tematu prozdrowotnie – ułatwią trawienie i wzbogacą dania w witaminy.

 

 

Ostra papryka na szczęście

Na pierwszy ogień idzie ostra papryka! Lubicie wyraziste smaki?  Ostra papryczka chili nie jest Wam straszna?

Za ostry smak  odpowiada zawarta w owocach chili kapsaicyna. Ten organiczny związek chemiczny ma właściwości drażniące i rozgrzewające, co wywołuje wydzielanie endorfin – hormonów szczęścia. Właśnie dlatego spożywanie potraw zawierających w swoim składzie kapsaicynę przyczynia się do poprawienia naszego samopoczucia.

Może więc warto pomyśleć  o uprawie chili w domowym zaciszu? Ostre papryczki to niewątpliwie południowcy, lubią ciepłe i osłonięte od wiatru miejsca. Docenią też żyzne, przepuszczalne i łatwo nagrzewające się podłoże. Co więcej, z pewnością ozdobią wasz balkon pięknym czerwonym kolorem.

A jeśli o ostrej papryce mowa chcemy Wam polecić produktu z nowej linii Grill Appetit, czyli  Krupniok Ognisty – z pewnością sprosta waszym oczekiwaniom.

Aromatyczna propozycja, która bez wątpienia stanie się królem rusztu, a na patelni też odnajdzie się wyśmienicie – to swoją drogą znakomity pomysł na rozgrzanie w długie jesienne wieczory, które już nadchodzą…

 

 

Cebula i szczypiorek – klasyka gatunku

Tej dwójki nie trzeba przedstawiać, zwłaszcza jeśli chodzi o tradycyjną kuchnię. Wykwintny i szlachetny smak chociażby naszej  Kaszanki Śląskiej to oczywiście zasługa kasz dobrej jakości, ale także przypraw dobranych zgodnie z rodzinnymi recepturami. Tu na pierwszy plan wysuwa się cebulka w wersji suszonej. Propozycja z charakterem, która zachwyca smakiem.

Dymkę wiosną znajdziecie w każdym centrum ogrodniczym i większości  hipermarketów. Ale z pewnością docenilibyście taką z doniczki na własnym balkonie. Cebulę na szczypiorek można tak naprawdę sadzić cały rok. Gdy za oknem zrobi się szaro i ponuro, Wasze talerze zaświecą warzywnymi pustkami, będzie jak znalazł.

A szczypiorek – dostępny w każdym potrzebnym momencie. Po prostu  – ścinasz tyle zielonego, na ile masz ochotę.

 

 

Lubczyk

Ojczyzną lubczyku co prawda jest Bliski Wschód, ale ta roślina od zawsze królowała w wielu tradycyjnych daniach polskich. Teraz wraca do łask. Między innymi dlatego,  że lubczyk jest łatwy w uprawie zarówno w ogrodzie, jak i w doniczce. Możecie z powodzeniem dodać go do sałatek, zup, a także mięs. Jesteśmy pewni, że nawet banalne danie potrafi zamienić w kulinarne arcydzieło.

Jeśli są tu fani lubczyku, pochwalcie się w naszych mediach społecznościowych swoimi domowymi ogródkami i pomysłami na wykorzystanie ziół.  Może tym razem to WY zainspirujecie nas?

https://www.facebook.com/dobrowolscyspzoo

Jesteśmy już w
6000+
sklepach w Polsce
Nasze produkty możesz znaleźć m.in. w sieciach: Delikatesy Centrum, Stokrotka, Groszek, Lewiatan, Społem, Jubilatka, Piotruś Pan, Spar, Euro, Cezar, E.Leclerc, HITPOL, Nasz Sklep, Passa, Zielony koszyk, Gram, Wegar, Tradycja&Jakość, Polska Grupa Zakupowa Kupiec, Tomi Markt SZUKAJ