Loader

Dobrowolscy - tradycyjne wędliny z Wadowic

X
Fundusze Europejskie Fundusze Europejskie
Dobrowolscy - 100% polskiego kapitału

Dobrowolscy
100%
Polskiego kapitału

11 marca 2024

Wielkanocne święto smaków

Wielkanocne święto smaków

Wiosna nieśmiało puka do naszych drzwi, a na stołach zaczynają się pojawiać smaki zwiastujące Wielkanoc. Zbliżające się święta to nie tylko czas refleksji i radości z powodu Zmartwychwstania, ale także okazja do delektowania się wyjątkowymi potrawami, które łączą tradycję z nowoczesnymi smakami.

Pisanki i ich symbolika

Przygotowania do Wielkanocy zwiastuje zdobienie jajek. Tradycyjne techniki, takie jak malowanie woskiem i barwienie naturalnymi składnikami, nadają naszym jajkom niepowtarzalny urok. Nie zapominajmy również o symbolice: czerwone jajka oznaczają miłość, zielone nadzieję, a żółte bogactwo. Jeśli jesteście bardziej wprawieni, możecie ozdobić swoje jajka ręcznym malunkiem, techniką decoupage, bądź posiadanymi w domu materiałami papierniczymi.

 

 

Smakowite Śniadanie Wielkanocne

Jak co roku świętowanie Wielkanocy rozpoczyna się uroczystym śniadaniem, celebrowanym w gronie najbliższych. Na stole nie może zabraknąć tradycyjnych potrawy, takich jak: kiełbasa biała parzona od Dobrowolskich, jajka faszerowane lub w koszulkach, chrzan i świeże pieczywo. Dla tych poszukujących nowych doznań, polecamy eksperymentować z wariantami podawanych potraw. Jajka idealnie wkomponują się w formie zapiekanej, albo omleta, a świąteczną sałatkę zawsze można podkręcić smakiem np. pikantnego salami w obscypce z papryki od Dobrowolskich.

 

 

Szybkie przekąski na świąteczny stół

Nie od dzisiaj wiemy, że każdy ważny posiłek i jego klimat tworzą nie tylko dania główne, ale również przystawki i przekąski, które są swoistym urozmaiceniem. Nie inaczej jest w przypadku Wielkanocy. Dla wszystkich znudzonych głównymi daniami, albo szukających lekkich przystawek na świąteczny stół przygotowaliśmy przepis na Roladki z szynki!

Składniki:

  • 6 plastrów szynki z Wadowic od Dobrowolskich
  • 2 łyżeczki przyprawy smażona cebulka
  • 200 g twarogu tłustego
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku

Wykonanie:

Utrzeć w misce biały ser z majonezem oraz sokiem z cytryny. Kolejno dodać koperek, szczypiorek oraz przyprawę smażona cebulka. Ponownie utrzeć tak, aby wszystkie składniki się połączyły. Masę wstawić na godzinę do lodówki. Nałożyć na każdy plaster szynki z Wadowic od Dobrowolskich masę serową i zwijać za pomocą folii. Roladki schłodzić w lodówce przez godzinę. Przed podaniem roladki pokroić na 2 centymetrowe kawałki.

 

 

Nie tylko jedzenie

Znaczącym elementem świąt Wielkanocnych jest wspólne celebrowanie odświętnych posiłków, ale warto pamiętać, że nie jest to jedyna część świętowania. Wielkanoc to okres radości z życia oraz pozimowego rozbudzenia natury. Warto z tego skorzystać organizując rodzinne spacery, odpoczynek na świeżym powietrzu, czy nawet tradycyjne oblewanie wodą w śmigus dyngus.

 

 

Wielkanoc to nie tylko czas refleksji i modlitwy, ale także okazja do dzielenia się smakami i tradycjami z najbliższymi. Niech ten czas będzie pełen radości, wzruszeń i pysznych potraw. Przesyłamy najlepsze świąteczne życzenia od Dobrowolskich!

Jesteśmy już w
6000+
sklepach w Polsce
Nasze produkty możesz znaleźć m.in. w sieciach: Delikatesy Centrum, Stokrotka, Groszek, Lewiatan, Społem, Jubilatka, Piotruś Pan, Spar, Euro, Cezar, E.Leclerc, HITPOL, Nasz Sklep, Passa, Zielony koszyk, Gram, Wegar, Tradycja&Jakość, Polska Grupa Zakupowa Kupiec, Tomi Markt SZUKAJ