Loader

Dobrowolscy - tradycyjne wędliny z Wadowic

X
Fundusze Europejskie Fundusze Europejskie
Dobrowolscy - 100% polskiego kapitału

Dobrowolscy
100%
Polskiego kapitału

29 maja 2024

Przygotuj się na sezon pełen smaku!

Późna wiosna to ciepłe dni, dłuższe wieczory i oczywiście sezon grillowy! Idealny czas, aby spotkać się z rodziną i przyjaciółmi, cieszyć się świeżym powietrzem i delektować się smakowitymi potrawami prosto z rusztu. Jako producent wysokiej jakości mięs, chcemy podzielić się z Wami inspiracjami i wskazówkami, jak uczynić ten sezon grillowy wyjątkowym. 

Jak wybrać mięso na grilla? 

W Dobrowolskich wiemy, że sekretem udanego grilla jest przede wszystkim doskonałe mięso, dlatego nasze produkty charakteryzują się najwyższą jakością i wyjątkowym smakiem, który zadowoli nawet najbardziej wymagających smakoszy. Mamy dla Was apetyczne propozycje „skrojone” na grilla, a wśród nich znajdziecie się: 

  • soczystą karkówkę – klasyk, który zawsze się sprawdza, mamy dla Was nawet na nią przepis;
  • aromatyczne kiełbaski – doskonałe zarówno dla dzieci, jak i dorosłych, ze względu na różnorodność smaków. Spróbujcie naszej propozycji na kiełbasę grillową; 
  • tradycyjne kaszanki – w wersji klasycznej oraz białej; 
  • wyborne roladki, klopsiki i hamburgery – dzięki, którym zyskacie nowe pomysły na grillowe dania.

 

 

Jak przygotować mięso do grillowania?

Aby uzyskać najlepszy smak i teksturę, ważne jest odpowiednie przygotowanie mięsa. Oto kilka kwestii, które warto uwzględnić w przygotowaniach do grillowania: 

Marynowanie – mięso należy zamarynować na kilka godzin przed grillowaniem. Rozróżniamy dwa rodzaje marynaty: suchą i mokrą.

Marynata Sucha

Tworzymy ją mieszając suszone zioła i przyprawy. W tak przygotowanym mixie dokładnie obtaczamy mięso, które następnie odstawiamy na kilka godzin w chłodne miejsce. Dzięki wykorzystaniu tego rodzaju marynaty nasze mięso uzyska wybitną kruchość i delikatność. Wspaniale sprawdzi się w przypadku: łopatki wieprzowej, szynki, a nawet kotletów.

Marynata Mokra

Powinna bazować na płynnym składniku głównym, jak np.: oliwa, sos sojowy, whisky, a nawet czarna herbata. Jej kolejnym elementem powinny być produkty o konsystencji pół płynnej, np.: jogurt naturalny, miód, pasta miso. Całość najlepiej uzupełnią selektywnie dobrane suszone (bądź świeże zioła i przyprawy). Tak przygotowana marynata nada mięsu niezwykłą soczystość i w pełni nasycony smak. Najlepiej wykorzystać ją do żeberek, bądź karkówki. 

 

Nakłuwanie – w ramach przygotowania mięsa, dobrze jest je dokładnie nakłuć. Dzięki temu możemy skrócić proces grillowania i ułatwić przyprawom oraz marynatom wchłanianie się w strukturę mięsa.

Temperatura – przed grillowaniem wyciągnijcie mięso z lodówki, bądź chłodni. Jeśli osiągnie temperaturę pokojową przed przyrządzeniem, równomiernie się wysmaży.

Grillowanie – jest ono sztuką, dlatego warto przed jego rozpoczęciem rozeznać preferencje swoich gości, np. tego jaki stopień wysmażenia mięsa preferują. Dzięki temu ułatwicie sobie zadanie i zadowolicie wszystkich uczestników grilla. Pamiętajcie, aby nie przesadzać z czasem grillowania. Mięso powinno być soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz!

 

 

Które dodatki do grilla wybrać?

Grill to nie tylko mięso. Aby stworzyć prawdziwą ucztę, warto pomyśleć o dodatkach, które zdecydowanie urozmaicą nasze dania:

  • grillowane warzywa – papryka, cukinia, bakłażan czy kukurydza doskonale łączą się z mięsnymi potrawami. We wspólnej kompozycji zdecydowanie dodadzą słodyczy i orzeźwienia;
  • sałatki – świeże, lekkie sałatki z sezonowych warzyw będą świetnym uzupełnieniem grillowego menu. Wystarczy: sałata, ulubione warzywa, odrobina oliwy, soli, pieprzu oraz sosu balsamico i szybka sałatka grillowa gotowa;
  • sery – dzięki dostępności różnych rodzajów sera sami możemy wybrać, który ze smaków najbardziej odpowiada nam w grillowej odsłonie. 

Najczęściej wykorzystywanymi serami są: ser halloumi, ser camembert, ser wędzony (może być oscypek), ser kozi. Możemy też użyć innych rodzajów i delektować się ich smakiem bez podgrzewania;

  • domowe sosy – własnoręcznie przygotowanie ulubionego sosu nie jest wielkim wyzwaniem, a dzięki niemu zdecydowanie możemy „podkręcić” grillowe smaki. Dodatkowo sami wiemy z jakich produktów podczas jego tworzenia korzystaliśmy i znamy ich jakość. Nie musimy „polepszać” naszego dressingu konserwantami, dzięki czemu jest zdecydowanie zdrowszy. 

Sosami, które najbardziej smakują do potraw z rusztu zdecydowanie są: sos czosnkowy, sos BBQ, sos pomidorowy i kultowy sos tzatziki.  

 

 

Jak bezpiecznie grillować?

Grill to idealna forma spędzania wspólnego czasu oraz integracji. Jednak ze względu na konieczność obcowania z wysokimi temperaturami, podczas grillowania warto pamiętać o kilku zasadach bezpieczeństwa:

– grill ustawiamy w bezpiecznym miejscu, z dala od łatwopalnych materiałów,

– nigdy nie zostawiamy rozpalonego grilla bez nadzoru,

– używamy odpowiednich narzędzi do obracania mięsa, aby uniknąć poparzeń,

– nie dopuszczamy do grilla dzieci i osób pod wpływem alkoholu, ze względu na wysokie ryzyko poparzenia.

 

 

Cieszymy się, że wiosna i lato są porami, które zdecydowanie kojarzą się z grillowaniem i wspólnymi, kulinarnymi spotkaniami. Niech towarzyszy nam w tym czasie radosna atmosfera. O wyjątkowy smak zatroszczymy się my, wraz z grillową ofertą od Dobrowolskich. Spróbujcie naszych grillowych hitów i rozkoszujcie się ich aromatem!

Jesteśmy już w
6000+
sklepach w Polsce
Nasze produkty możesz znaleźć m.in. w sieciach: Delikatesy Centrum, Stokrotka, Groszek, Lewiatan, Społem, Jubilatka, Piotruś Pan, Spar, Euro, Cezar, E.Leclerc, HITPOL, Nasz Sklep, Passa, Zielony koszyk, Gram, Wegar, Tradycja&Jakość, Polska Grupa Zakupowa Kupiec, Tomi Markt SZUKAJ