Sezon grillowy ruszył już na dobre. Słońce, relaks, dobre jedzenie i zabawa, to wszystko z czym Polacy kojarzą barbecue party. Jak wynika z badania przeprowadzonego w 2017 roku przez IQS pt. ,,Grillowe zwyczaje”, aż 81% z nas grilluje co najmniej raz w roku. Robimy to zazwyczaj spontanicznie, traktując grill jako dobry pretekst do spotkania się z rodziną i znajomymi. Można pokusić się o stwierdzenie, że jest to nasz sport narodowy, bo jak wynika z innego badania przeprowadzonego na zlecenie jednego z koncernów naftowych – najważniejsze dla Polaków od XX wieku są zagraniczne wakacje i…grill.
Co grillujemy?
Do posiadania grilla przyznaje się ponad 80% Polaków. Sezon rozpoczyna się najczęściej w maju, a kończy pod koniec wakacji. W tym czasie sprzedaż mięsa, przypraw i przyrządów grillowych znacząco wzrasta. Najczęściej grillujemy kiełbasę! Okazuje się, że w sezonie grillowym sprzedaż kiełbasek rośnie trzykrotnie, a klienci kupują w tym czasie średnio tonę kiełbasy co godzinę (badanie przeprowadzone przez jedną z sieci handlowych). Wniosek nasuwa się tylko jeden – na naszych rusztach zdecydowanie króluje kiełbasa. Na drugim miejscu znajduje się marynowana karkówka i kaszanka. Mniejszą popularnością cieszą się takie potrawy jak skrzydełka z kurczaka, steki, ryby i warzywa (,,Grillowe zwyczaje Polaków”). Coraz częściej urozmaicamy grillowe menu o ziemniaki i sezonowe sałatki.
Gdzie grillujemy?
Grillowanie to bardzo efektywna forma wypoczynku na świeżym powietrzu. W tym roku większość z nas decyduje się jednak na grillowanie z najbliższymi na łonie natury, w plenerze, w ogrodzie lub na działce. Powód jest bardzo prosty. Ze względu na epidemię wciąż nie chcemy gromadzić się w dużych grupach i narażać swoich bliskich. Coraz częściej rozpalamy grilla także na balkonach, nad rzeką czy jeziorem. Trend ten pokazuje, jak przejmujemy światowe wzory spędzania wolnego czasu oraz jak razem celebrujemy czas wolny. Grill nie jest dziś tylko urządzeniem do przygotowania posiłków. To przede wszystkim forma spędzania czasu, na stale wpisana w krajobraz imprez rówieśniczych i rodzinnych.
Kto grilluje?
Gdy po 1989 r. na polskich podwórkach zaczęły nieśmiało pojawiać się tajemnicze urządzenia na trzech nogach, z misami wypełnionymi węgielkami, przykryte rusztem, nikt nie spodziewał się, że przez następne kilkanaście lat grillowanie stanie się ulubioną formą spędzania czasu. Dziś tak jest, bo grillować może właściwie każdy. Piwo i mięso brzmi jednak zdecydowanie bardziej męsko. Okazuje się, że najczęściej grillują mężczyźni. Uwielbiają mięso i tłuszcz. Chodzi nie tylko o przyrządzanie potraw, ale o cały ceremoniał, rozmowę, czasem alkohol. Panie lubią gotować i eksperymentować w kuchni, a panowie czują się guru w kontekście grillowania. Nic dziwnego, gdyż cała atmosfera grillowania, do którego zalicza się przygotowywanie dobrego mięsa przy zimnym piwie, sprzyja męskim rozmowom.
Grillowe menu – czym zaskoczyć gości?
Grillowe menu nie musi być monotonne. Gości można zaskoczyć prostymi, ale niezwykle efektowymi daniami. Wystarczy odrobina fantazji i własnej inwencji twórczej. Znakomicie smakuje np. krupniok ognisty na grzance z żółtym serem i kiszonym ogórkiem. Niezwykle proste i smaczne danie! Wyborne będą również kiełbaski z piersią kurczaka podane jako szaszłyk w towarzystwie sałatki ziemniaczanej. To tylko kilka propozycji, które sprawią, że przyrządzone na grillu dania będą wyśmienite!
Organizujesz w najbliższym czasie grilla? Nie masz pomysłu co przyrządzić na ruszcie, aby zaskoczyć swoich gości? Zachęcamy do zapoznania się z linią produktów Grill Appétit. W ofercie szeroka gama smakołyków grillowych oraz prostych i smacznych przepisów.