Loader

Dobrowolscy - tradycyjne wędliny z Wadowic

X
Fundusze Europejskie Fundusze Europejskie
Dobrowolscy - 100% polskiego kapitału

Dobrowolscy
100%
Polskiego kapitału

6 października 2025

Od królewskiego wesela do największego festynu świata!

Historia Oktoberfestu sięga 1810 roku, kiedy bawarska rodzina królewska zorganizowała huczne wesele księcia Ludwika i księżniczki Teresy. Główną atrakcją uroczystości były wyścigi konne, które przyciągnęły tłumy widzów. Zabawa spodobała się mieszkańcom Monachium tak bardzo, że postanowiono powtarzać ją co roku. Z czasem lokalna impreza przerodziła się w największy festyn na świecie. Choć nazwa wskazuje na październik, Oktoberfest rozpoczyna się już we wrześniu – dzięki temu pogoda sprzyja biesiadowaniu na świeżym powietrzu. Od tamtej pory święto stało się symbolem bawarskiej gościnności, pełnym nie tylko złocistego piwa, lecz także barwnych parad, muzyki, tradycyjnych strojów i oczywiście niezliczonej ilości jedzenia.

 

 

Kulinarny wymiar Oktoberfestu

Oktoberfest to dziś nie tylko święto piwa, ale także okazja do poznania bawarskiej kultury w pełnej krasie. To czas tradycyjnych strojów, muzyki orkiestr dętych, tańców i wspólnego biesiadowania przy długich stołach. Najważniejszą rolę odgrywa jednak jedzenie – prawdziwa uczta dla smakoszy! Na bawarskich stołach królują gigantyczne precle, aromatyczne kiełbasy, pieczone golonki i kurczaki, a także kapusta w różnych odsłonach – od gotowanej po kiszoną. Nie brakuje też słodkości, takich jak apfelstrudel, które podkreślają wyjątkowy charakter święta. Każde z tych dań ma swoją historię i tradycję, a wszystkie razem tworzą niepowtarzalny klimat Oktoberfestu.

Ciekawostka! W Monachium można kupić precle tak duże, że spokojnie zastąpią cały bochenek chleba!

 

 

Bawarskie smaki w naszym wydaniu

Nie trzeba pakować walizek i wyjeżdżać do Monachium, aby poczuć magię Oktoberfestu. Wystarczy kilka prostych składników, odrobina kreatywności i dobre towarzystwo, by stworzyć bawarską atmosferę we własnym domu czy ogrodzie. Polska wersja tego święta aż prosi się o wykorzystanie naszych rodzimych smaków. Spróbuj prostego przepisu: podsmaż kiełbaski od Dobrowolskich na patelni lub grillu, podaj je na gorąco z kiszoną kapustą i łyżką ostrej musztardy. Sprawdzą się tutaj kiełbaski białe od Dobrowolskich, kiełbasa podwawelska od Dobrowolskich czy kiełbasa toruńska delikatesowa. Na stole nie może również zabraknąć wiejskiej przekąskowej od Dobrowolskich. Całość uzupełnij złocistym, chrupiącym preclem. Takie zestawienie to połączenie tradycji bawarskiej z najlepszą polską jakością.

 

 

Święto wspólnego stołu

Oktoberfest to przede wszystkim wspólnota i dobra zabawa. Nie potrzebujesz wielkiej sceny ani milionów uczestników, by poczuć jego atmosferę. Wystarczy zaprosić przyjaciół, przygotować kilka klasycznych dań, zadbać o wesołą muzykę i bawarskie akcenty. Girlandy i obrusy w biało-niebieską kratę, duże kufle, drewniane beczki czy nawet papierowe kapelusze potrafią stworzyć wyjątkowy klimat. Najważniejsze jednak jest to, by spędzić ten czas razem – przy stole, z bliskimi i pysznym jedzeniem. Bo niezależnie od miejsca, Oktoberfest zawsze ma ten sam wspólny mianownik: radość ze wspólnego świętowania!

Jesteśmy już w
6000+
sklepach w Polsce
Nasze produkty możesz znaleźć m.in. w sieciach: Delikatesy Centrum, Stokrotka, Groszek, Lewiatan, Społem, Jubilatka, Piotruś Pan, Spar, Euro, Cezar, E.Leclerc, HITPOL, Nasz Sklep, Passa, Zielony koszyk, Gram, Wegar, Tradycja&Jakość, Polska Grupa Zakupowa Kupiec, Tomi Markt SZUKAJ