Loader

Dobrowolscy - tradycyjne wędliny z Wadowic

X
Fundusze Europejskie Fundusze Europejskie
Dobrowolscy - 100% polskiego kapitału

Dobrowolscy
100%
Polskiego kapitału


Kiełbasa grillowa z serem z karmelizowaną cebulą z tymiankiem oraz miodową whisky

Zapraszamy na prawdziwą ucztę podniebienia – naszą kiełbasę grillową z serem od Dobrowolskich w wyśmienitym towarzystwie! To doskonały wybór na rodzinne spotkania przy grillu.

Aby całkowicie rozkoszować się smakiem naszej kiełbasy, proponujemy podać ją według poniżej przedstawionego przepisu. Ta oryginalna kompozycja zaspokoi nawet najbardziej wyrafinowane podniebienia, doskonale pasując jako danie główne na każdej imprezie grillowej.

Przepis

Składniki:

4 kiełbaski grillowe z serem Dobrowolscy

3 cebule białe

1 pęczek świeżego tymianku

2 łyżki oliwy z oliwek

2 łyżki cukru trzcinowego

100ml miodowej whisky

1 łyżka miodu

50ml octu spirytusowego

Przyprawy: sól, pieprz

 

 

Sposób przygotowania:

Rozpoczynamy od przygotowania 4 kiełbasek grillowych z serem od Dobrowolskich, które układamy na ruszcie dobrze rozgrzanego grilla. Następnie przechodzimy do przygotowania karmelizowanej cebulki.

Cebulę siekamy na bardzo cienkie piórka i podsmażamy na rozgrzanej oliwie z oliwek, aż do uzyskania złocistego koloru (dosalamy dla szybszego zmiękczenia). W tym czasie kontrolujemy naszego grilla, obracamy kiełbaski na ruszcie – dla równomiernego podsmażenia.

 

 

Do zeszklonej cebulki wsypujemy cukier trzcinowy, chwilę dusimy. Następnie na patelnię dodajemy łyżkę miodu i zmniejszamy ogień, całość dokładnie mieszamy. Dla przełamania słodkiego smaku wlewamy ocet spirytusowy i zwiększamy ogień, ciągle mieszając. Kolejno przykrywamy patelnię pokrywką i dusimy na minimalnym ogniu przez ok. 2-3 minuty. W tym czasie kolejny raz obracamy nasze kiełbaski na ruszcie.

Siekamy świeży tymianek, który dodajemy do składników na patelni, wlewamy miodową whisky i opcjonalnie podpalamy (flambirujemy), dzięki czemu pozbędziemy się gorzkiego smaku alkoholu, pozostawiając wyczuwalny aromat miodowego whisky. Mieszamy aż do zgaśnięcia płomienia i uzupełniamy świeżo mielonym pieprzem i solą według własnych preferencji.

Zmniejszamy moc ognia i przykrywamy w oczekiwaniu na idealne wysmażenie kiełbasek.

 

 

Każdy lubi kiełbaskę wysmażoną odpowiednia dla siebie, gdy już jesteśmy zadowoleni z efektu grillowania, przechodzimy do finalizacji naszego dania.

Nakładamy karmelizowaną cebulkę na środek talerza, na niej układamy soczyście przyrządzone kiełbaski grillowe z serem od Dobrowolskich. Całość dekorujemy świeżym tymiankiem.

Gotowe! Wspaniała potrawa grillowa w sam raz na majówkowe spotkanie z najbliższymi.

 

Jesteśmy już w
6000+
sklepach w Polsce
Nasze produkty możesz znaleźć m.in. w sieciach: Delikatesy Centrum, Stokrotka, Groszek, Lewiatan, Społem, Jubilatka, Piotruś Pan, Spar, Euro, Cezar, E.Leclerc, HITPOL, Nasz Sklep, Passa, Zielony koszyk, Gram, Wegar, Tradycja&Jakość, Polska Grupa Zakupowa Kupiec, Tomi Markt SZUKAJ