W tym roku święta były inne, Sylwester nie taki sam, a teraz do tego grona dołączył także karnawał. Przebiega nieco inaczej niż dotychczas.
Nie rezygnujcie jednak ze świętowania w gronie najbliższej rodziny. Może będzie to okazja, żeby wprowadzić nowe potrawy? Trochę poeksperymentować w kuchni?
Skorzystajcie naszych inspiracji. Z pewnością znajdziecie takie, które pozwolą Wam urozmaicić imprezowe menu, czy karnawałowy bufet. Zachęcamy do wypróbowania receptur przede wszystkim na szpinakową roladę. Mniam!
Rolada szpinakowa z Szynkową z fileta to naprawdę pyszna przystawka, schłodzona smakuje wybornie, a wygląda jeszcze lepiej,
- 1 opakowanie szpinaku, może być mrożony
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżeczka masła
- 4 jajka
- dwa serki śmietankowe
- Szynkowa z fileta KUKURUKU 500g
Szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek razem z solą i pieprzem przesmaż na patelni. Pamiętaj, aby potem gotową masę odsączyć na sitku i wystudzić.
Do szpinaku dodaj żółtka, a białka ubij na sztywno. Pianę dodaj do szpinaku, delikatnie zamieszaj. Następnie wsyp przesianą mąkę i ponownie zamieszaj. Masę wylej na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz 15 – 20 min. w 190 st.
Tak upieczony, wystudzony placek posmaruj serkiem i na to ułóż plastry Szynkowej z fileta KUKURUKU. Zwiń jak roladę i w foli spożywczej włóż do lodówki na kilka godzin.
Smacznego!
A może wolicie coś na amerykańską nutę? Co powicie na kukurydziane hot-dogi? Łapcie przepis:
- 10 sztuk parówek szynkowych Syty Wilk
- 100 g mąki pszennej
- 100 g mąki kukurydzianej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- Szczypta pieprzu
- 200 ml mleka
- 1 jajko
- Olej do smażenia
Oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia, sól, cukier i pieprz wymieszaj w misce.
Do tego wbij jajko i delikatnie mieszając stopniowo dolewaj mleko. Mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
Parówki szynkowe Syty Wilk nabij na patyczki do szaszłyków, obtaczaj najpierw w mące a potem w przygotowanym cieście.
Smaż na mocno rozgrzanym oleju, aż będą zarumienione.
Idealnie będą smakować z domowym sosem czosnkowym.
Na naszym blogu znajdziecie jeszcze więcej inspiracji, odsyłamy Was chociażby tu
https://dobrowolscy.pl/historia-kanapki/
i na nasze Social media https://www.facebook.com/dobrowolscyspzoo/.