Nareszcie mamy maj! Nareszcie mamy wiosnę! Z tej okazji przygotowaliśmy dla Was niespodzianki.
Po pierwsze mamy dla Was katalog pełen grillowych przepisów:
Please wait while flipbook is loading. For more related info, FAQs and issues please refer to dFlip 3D Flipbook Wordpress Help documentation.
Po drugie poradnik prawdziwego Mistrza ( lub też Mistrzyni😉;) Grillowania.
Poniżej 10 porad, które sprawią, że bez problemu zamienicie każdą imprezę plenerową w prawdziwą grillową ucztę:
- Co grillujemy? Znawcy twierdzą, że grillować można wszystko, ale niezwykle ważne jest to aby sposób obróbki i grillowania dobrać do rodzaju mięsa lub wędliny, tak by wydobyć z nich maksimum smaku i zapachu.
- Grillujemy nad żarem nie w językach ognia! Kładziemy produkty na grill dopiero, gdy węgiel pokryje się warstwą popiołu, a w środku będzie się żarzył.
- Kiełbasy i kiełbaski warto lekko ponacinać i posmarować lekko oliwą – szybciej i dokładniej się upieką, a jednocześnie pozostaną soczyste. Uwaga! Nie nacinamy kiełbasy śląskiej z serem gouda.
- Nie należy nacinać kaszanki i krupnioka przed grillowaniem. Jeżeli zostaną nacięte muszą zostać u grillowane w folii aluminiowej.
- Patyczki na szaszłyki smarujemy oliwą – dzięki temu składniki łatwo się z nich zsuną podczas konsumpcji.
- Jeżeli używamy folii aluminiowej – nakłujmy ją w kilku miejscach, by para znalazła ujście.
- Delikatne, miękkie produkty (np. ryby) zawijamy w folię aluminiową, dzięki czemu zachowają oryginalną strukturę.
- Węgiel, brykiety, rozpałki: do palenia w grillu powinno się używać wyłącznie węgla drzewnego lub drewna z drzew liściastych. Drzewa iglaste zawierają duże ilości żywic, które spalając się mogą uwalniać szkodliwe substancje.
- W żadnym wypadku nie należy rozpalać grilla z kartonów, gazet, dykty, malowanego czy lakierowanego drewna. Użyte do barwienia substancje podczas spalania wydzielają toksyczne związki i negatywnie wpływają na smak potrawy.
- Warto rozpalać grilla bez użycia rozpałki, parafiny czy ropy. Choć trwa to nieco dłużej, to dym pochodzący z samego węgla wolny jest od substancji lotnych wydzielanych przez te produkty.
Od lat jesteśmy Waszym wiernym kompanem w rozpoczęciu sezonu grillowego, dlatego i w tym roku nie zawodzimy! Z myślą o konsumentach, którzy kochają grillować i poszukują nowych smaków, przygotowaliśmy na sezon 2020 szeroką gamę wyśmienitych smakołyków grillowych.
🆕🆕 Nowość!
Poznajcie naszą najnowszą linię Grill Appétit https://dobrowolscy.pl/grillappetit/. Osiem wspaniałych produktów – zarówno klasycznych, jak i z lekkim, smakowym twistem.
Sprawdźcie także dobrze Wam już znane Polskie Rarytasy https://dobrowolscy.pl/polskierarytasy/, bo i tu znajdziecie mnóstwo grillowych inspiracji.
Udanego grillowania życzą Dobrowolscy