Większość z nas nie wyobraża sobie dnia bez kanapki. Ta banalna w swojej prostocie przekąska potrafi wprawiać kubki smakowe w stan ekstazy, a podana na ciepło pochłaniana jest w mig nawet przez najbardziej wymagającego małego smakosza. Jest także najczęstszym wyborem, jeśli chodzi o śniadaniowe menu. Dzisiaj zaserwujemy Ci najpopularniejsze na świecie kanapki i dodamy do nich nutkę historii.
Historia kanapki
Przepis na kanapkę nie należy do skomplikowanych. Potrzebujesz właściwie tylko pieczywo i dowolnie wybrane składniki. Jak zatem nietrudno się domyślić, pierwsza tego typu przekąska pojawiła się na świecie wraz z chlebem albo jego protoplastą, czyli plackami ze zboża wypiekanymi na ogniu. Wypełniano je kawałkami mięsa i warzywami, a następnie jedzono w całości. Tak właśnie powstała pierwsza kanapka. W średniowieczu placki zastępowały kawałki chleba, które maczano w gęstym sosie. A później… kanapka stała się kanapką. Odbyło się to za sprawą hrabiego Johna Montagu, który do historii przejdzie jako hrabia Sandwich. Rzeczony jegomość przywykł zajadać się pajdami chleba z włożoną w nie soloną wołowiną.
Zobacz: 5 powodów, dla których warto jeść wołowinę
Samo słowo kanapka pochodzi od francuskiego “canapé” oznaczającego przekrojoną bułkę z wędliną ułożoną niczym poduszki na kanapie.
Teraz przychodzi pora na przedstawienie najznakomitszych kanapek na świecie. Mamy nadzieję, że zainspirujemy Cię do śniadaniowych wariacji, bowiem każda z poniższych propozycji brzmi tak, jak miałby się od niej zaczynać najsmaczniejszy dzień Twojego życia.
Croque Monsieur
Croque Monsieur to najpopularniejsza kanapka we Francji. W dosłownym tłumaczeniu znaczy “chrupiący pan”. Pozornie można by ją sprowadzić do tosta, jednak byłoby to niezwykle krzywdzące, bowiem przekąska, o której mowa, została wzbogacona o beszamel. Jeśli chcesz zrobić chrupiącego pana na śniadanie, posmaruj jedną kromkę beszamelem, a następnie ułóż wszystkie tosty w naczyniu żaroodpornym i powtórz czynność. Teraz pozostaje już tyko zapiec i jeść!
Kanapka Reuben z pastrami
Mamy nadzieję, że pastrami nie trzeba nikomu przedstawiać (peklowany, a następnie długo wędzony mostek wołowy). W słynnej amerykańskiej kanapce Reuben podawany jest z kapustą kiszoną, serem żółtym i grillowanymi kromkami chleba. Niebo w gębie!
Zobacz: Pora rozprawić się z mitami. 5 powodów, dla których powinieneś jeść wieprzowinę
Muffuletta
Muffuletta to amerykańska – a gwoli ścisłości nowoorleańska – kanapka o sycylijskich korzeniach. Podstawą jest włoska bułka obsypana sezamem i po brzegi wyładowana sałatą, oliwkami, salami, serem provolone i szynką.
Panini
Kolejna słynna na cały świat kanapka z włoskim rodowodem. Panini to nic innego niż włoska ciabatta z dowolnymi dodatkami, najczęściej serem, szynką, sałatą czy z Caprese. Można podawać ją na zimno lub potraktować grillem.