Loader

Dobrowolscy - tradycyjne wędliny z Wadowic

X
Fundusze Europejskie Fundusze Europejskie
Dobrowolscy - 100% polskiego kapitału

Dobrowolscy
100%
Polskiego kapitału

4 października 2024

Czas na… jesienne gotowanie!

Za oknem szaro, buro i ponuro? To zatem idealny moment, aby zaszyć się w domowym zaciszu. W tym czasie warto sięgać po przepisy, które nie tylko rozgrzeją, ale także sprawią, że nasz dom wypełni się cudownym aromatem pieczonego ciasta i ulubionych przypraw.

 

 

Zrób coś dobrego!

Wyobraź sobie moment, gdy za oknem deszcz bębni o szyby, a Ty z kubkiem gorącej herbaty czekasz, aż usłyszysz dźwięk piekarnika informujący o zakończonym pieczeniu. Brzmi jak doskonały plan na jesienne popołudnie, prawda? Warto skorzystać z tego czasu i przepisów, które wprowadzą do naszej kuchni odrobinę kreatywności. Koniecznie wypróbujcie przepis na szybkie i efektowne różyczki z ciasta francuskiego z Krakowską Drobiową Podkarpacką i serem. To idealna przekąska, którą możesz przygotować zarówno na spokojne śniadanie w domowym zaciszu oraz jako wykwintną przystawkę na spotkanie z przyjaciółmi czy rodziną.

 

 

Różyczki z krakowskiej drobiowej

Małe, złociste różyczki nie tylko zachwycają swoim wyglądem, ale także smakują wyśmienicie! Chrupiące ciasto francuskie w połączeniu z delikatną Krakowską Drobiową Podkarpacką i ciągnącym się, aromatycznym serem tworzy doskonałą harmonię smaków, a ich przygotowanie jest naprawdę proste. Łapcie przepis!

Składniki:

  • 30 dag Krakowskiej Drobiowej Podkarpackiej
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • starty ser żółty (Twój ulubiony)
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1 żółtko do posmarowania

Wykonanie:

Rozwiń ciasto francuskie i pokrój na paski o szerokości 4-5 cm. To one będą bazą dla różyczek. Krakowską Drobiową Podkarpacką pokrój w półkola i układaj na paskach ciasta, zakładając ją na zakładki na całą długość ciasta (zostaw po około pół centymetra ciasta na końcach na sklejenie). Posmaruj każdy pasek koncentratem pomidorowym i posyp startym serem.  Całość delikatnie zwiń, a zewnętrzne plasterki delikatnie odwiń (aby całość przypominała różyczki). Dół ciasta posmaruj żółtkiem i piecz 15-20 minut w temperaturze 220 stopni.

 

 

Gdy różyczki są gotowe, podawaj je jeszcze ciepłe. Połóż na talerzu, zapal świecę, otul się kocem i ciesz się chwilą delektując się aromatem świeżo pieczonego ciasta. To przepis, który doskonale wpisuje się w jesienny klimat. Świetnie sprawdzi się również podczas halloweenowej imprezy – ich elegancki, ale jednocześnie uroczy wygląd zachwyci Twoich gości.

Jesteśmy już w
6000+
sklepach w Polsce
Nasze produkty możesz znaleźć m.in. w sieciach: Delikatesy Centrum, Stokrotka, Groszek, Lewiatan, Społem, Jubilatka, Piotruś Pan, Spar, Euro, Cezar, E.Leclerc, HITPOL, Nasz Sklep, Passa, Zielony koszyk, Gram, Wegar, Tradycja&Jakość, Polska Grupa Zakupowa Kupiec, Tomi Markt SZUKAJ