Loader

Dobrowolscy - tradycyjne wędliny z Wadowic

X
Fundusze Europejskie Fundusze Europejskie
Dobrowolscy - 100% polskiego kapitału

Dobrowolscy
100%
Polskiego kapitału

4 lutego 2019

Dlaczego warto jeść drób?

Nad drobiem, zwłaszcza nad mięsem kurcząt, w ostatnich latach zawisły burzowe chmury. Sytuacja ta spowodowana jest piętrzącymi się mitami wokół warunków, w których hodowane są zwierzęta oraz tym, czym są karmione.

Jeśli jednak weźmiemy temat pod lupę i sięgniemy do źródeł regulujących hodowle kurczaków, natkniemy się na unijne dyrektywy jasno wskazujące na zakaz szprycowania tych zwierząt hormonami oraz ścisłe wytyczne, co do warunków ich hodowli oraz karmy, która ma być im podawana. Co więcej, system kontroli bezpieczeństwa żywności HACCP i przepisy Unii Europejskiej obligują producentów do usuwania całych partii produkcyjnych wyrobów, jeśli istnieje zagrożenie, że znajdują się w nich jakiekolwiek niedozwolone substancje.

Gdy pozbędziemy się błędnych przekonań, będziemy w stanie spojrzeć na drób przez pryzmat korzyści, które daje jego spożywanie.

Zacznijmy od tego, że pod tą nazwą kryje się mięso pochodzące od ptactwa domowego, które człowiek do swojego jadłospisu wprowadził już 4 tysiące lat temu. W tym gronie znajdują się nie tylko kury i indyki, ale i kaczki i gęsi. Powszechnym skojarzeniem z drobiem jest jednak białe mięso z indyka.

Drób skrywa w sobie bogactwo witamin i minerałów, a ze względu na niską zawartość tłuszczu polecany jest osobom walczącym z cholesterolem albo chcącym zrzucić nadprogramowe kilogramy.

Zobacz też: Co warto wiedzieć o procesie wędzenia mięsa?

Mięso drobiowe szybko zyskuje przewagę nad innymi gatunkami ze względu na niską zawartość tłuszczu, a co ważne, mówimy tu o tłuszczach lekkostrawnych (dokładniej o linolowym). Razem z nimi w parze idzie mała kaloryczność produktu – w 100 gramach piersi z kurczaka (bez skóry) znajduje się zaledwie 99 kcal.

Nie bez powodu białe mięso pochodzące od kur i indyków często ląduje na talerzach sportowców i odchudzających się osób. Jest źródłem pełnowartościowego białka, które jest niezbędne w procesie budowania tkanki mięśniowej.

To jeszcze nie koniec, dopiero się rozkręcamy. Drób dostarcza naszemu organizmowi cennych witamin i minerałów jak witaminy A, B1, B2, B5, PP, B6, B12 (tej na próżno szukać w roślinach), cynk, fosfor, żelazo, magnez, selen, potas i siarka. Dzięki tym składnikom mięso wyróżnia silne działanie antyoksydacyjne, wzmacniające kości i układ krwionośny oraz regulujące poziom stresu. Posiada ono również właściwości usuwające nadmiar wody z organizmu, poprawia wzrok oraz stan i wygląd skóry, włosów i paznokci.

Zobacz także: 5 powodów, dla których warto jeść wołowinę

Wątpliwości odnośnie wartości drobiu łatwo jest rozwiać z pomocą mocnych argumentów. Ten typ mięsa świetnie komponuje się z każdą kuchnią, a łatwość w jego przyrządzeniu i niskie koszta przekonują do tego, by podjąć kulinarne eksperymenty. Nie zapominajmy jednak o tym, jak wartościowe będzie dla nas danie z drobiem w roli głównej, decyduje sposób, w który zostało ono przyrządzone. Chcąc stracić na wadze i zbić cholesterol spożywanie mięsa z białego ptactwa po jego kąpieli w głębokim tłuszczu raczej mija się z celem.

Jesteśmy już w
6000+
sklepach w Polsce
Nasze produkty możesz znaleźć m.in. w sieciach: Delikatesy Centrum, Stokrotka, Groszek, Lewiatan, Społem, Jubilatka, Piotruś Pan, Spar, Euro, Cezar, E.Leclerc, HITPOL, Nasz Sklep, Passa, Zielony koszyk, Gram, Wegar, Tradycja&Jakość, Polska Grupa Zakupowa Kupiec, Tomi Markt SZUKAJ