
Wędliny drobiowe mają wielu fanów. Są lekkie, delikatne w smaku i doskonale sprawdzają się w codziennej diecie – zarówno diecie dorosłych, jak i dzieci. Sklepy oferują wiele wędlin drobiowych, jak więc dobrze wybrać?
Skład wędliny drobiowej ma znaczenie
Kiedy wybierasz wędlinę drobiową, powinieneś sprawdzić na etykiecie jej skład. Dobre wędliny to takie, które zawierają jak najwięcej mięsa. Dodatki, takie jak przyprawy czy naturalne aromaty, mają jedynie podkreślać ich smak. Unikaj produktów, które mają długą listę sztucznych dodatków, konserwantów czy nadmiaru soli.
Przykładem niech będzie Kurczak Gotowany z Wadowic. To 100% mięsa z piersi kurczaka. Nie ma też w nim glutaminianu sodu czy dodatku fosforanów.
Wartości odżywcze wędlin drobiowych
Mięso drobiowe jest źródłem białka, a jednocześnie ma niską zawartość tłuszczu. Dlatego wędliny drobiowe są idealne dla osób dbających o linię, a także dla dzieci i seniorów. Warto porównywać zawartość białka i tłuszczu – im więcej białka, tym bardziej wartościowy produkt.
Zalety dietetyczne wędlin drobiowych
- Mniej kalorii – w porównaniu do wędlin wieprzowych są lżejsze i mają mniej kalorii. Na przykład w 100 gramach Kurczaka Gotowanego z Wadowic są tylko 92 kcal.
- Źródło białka – wspiera budowę i regenerację mięśni, a także daje długotrwałe uczucie sytości.
- Lekkostrawne – drób jest polecany osobom z delikatnym układem pokarmowym, również dzieciom.
- Źródło witamin i minerałów – mięso drobiowe dostarcza witamin z grupy B (m.in. B3, B6), cynku i fosforu, które wspierają metabolizm i odporność.
- Niska zawartość tłuszczu – wędliny drobiowe sprawdzają się w jadłospisie osób dbających o sylwetkę czy stosujących dietę niskotłuszczową.
Różnorodne smaki wędlin drobiowych
Wędlin z drobiu jest bardzo duży wybór – od klasycznych gotowanych, po aromatyczne pieczone oraz wersje z dodatkami. Są też mniej typowe, ciekawe propozycje, jak nasza Pierś Pieczona o smaku maślanym – do niej wystarczy tylko świeże pieczywo i smakowita przekąska gotowa.
Menu z wędlinami drobiowymi
Ekspresowa kanapka z wędliną drobiową to klasyk. Ale są mniej klasyczne i bardzo smaczne pomysły na kulinarne wykorzystanie walorów drobiu. Oto kilka inspiracji:
Lekki lunchbox – sałatka z kurczakiem
Pokrój w drobną kostkę Kurczaka gotowanego z Wadowic, dodaj różne sałaty, ogórka, paprykę i garść pestek dyni. Całość skrop oliwą z oliwek lub lekkim jogurtowym dressingiem. Taka sałatka świetnie sprawdzi się jako lunch do pracy lub szkoły.
Szybka kolacja – wrapy z drobiem
Na tortilli rozsmaruj serek śmietankowy, ułóż plastry wędliny drobiowej, dodaj chrupiące warzywa (np. paprykę, rukolę, ogórek) i zawiń całość w rulon. To błyskawiczna i pyszna kolacja, którą pokochają także dzieci.
Przekąska na spotkanie towarzyskie – roladki drobiowe
Cienko pokrojone plastry piersi drobiowej (np. Kurczak Gotowany z Wadowic, który jest w 100% z mięsa piersi kurczaka) posmaruj serkiem ziołowym. Dodaj kawałek świeżej papryki lub ogórka i zwiń w ruloniki. To lekka, kolorowa i elegancka przekąska.
Fit śniadanie – jajecznica z drobiem
Lubisz jajecznicę na śniadanie? Zmienisz jej smak dokładając pokrojoną w kostkę wędlinę drobiową i szczypiorek. To szybkie, sycące i smaczne danie, które świetnie sprawdzi się także po treningu.
Dobrze wybrane wędliny drobiowe to prosty sposób na pyszne i zdrowe posiłki. Warto zwracać uwagę na skład, wartości odżywcze oraz producenta, który dba o jakość i tradycję. Dzięki temu każdy kęs będzie nie tylko smaczny, ale i pełnowartościowy.