Składniki:
- 200 g Szynki z Wadowic Dobrowolscy
- 5 jaj
- 200 g sera żółtego np. Gouda lub Ementaler
- 300 g selera konserwowego
- 1 puszka ananasa
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka zielonego groszku
- 2 papryki czerwone
- majonez
Jaja gotujemy na twardo, obieramy, studzimy i kroimy w grubą kostkę. W kostkę kroimy również żółty ser oraz paprykę. Szynkę kroimy w plastry, przekrajamy na pół i zwijamy w ruloniki. Odsączamy selera, ananasa, kukurydzę i groszek. Przygotowujemy duże, szklane, przezroczyste naczynie. Zamiast jednej salaterki można użyć pucharków do deserów i przygotować każdą porcję osobno. Składniki układamy kolejno warstwami, co jakiś czas przekładając warstwą majonezu. Mniej więcej w połowie układamy warstwę ruloników z szynki. Całość przykrywamy warstwą majonezu i dekorujemy, np. szynką, groszkiem i kukurydzą.