Zimowe podróże kulinarne to nie tylko odkrywanie nowych smaków, ale również przenoszenie się w cieplejsze rejony świata, choćby tylko na chwilę. Czy jest coś bardziej kuszącego niż wyrwanie się spod szarej zimowej aury i zanurzenie się w egzotycznej atmosferze, smakując lokalne specjały?
Podróż zmysłów
Kiedy za oknem szaleje mróz, marzymy o tropikalnych plażach i egzotycznych przygodach. Dlatego też zimowe podróże w cieplejsze miejsca stają się coraz bardziej atrakcyjne. Każdy krok na obcej ziemi to nowe doznania kulinarno-kulturowe. Od tajemniczych ulicznych straganów po wykwintne restauracje – zimowe podróże to prawdziwa uczta dla podniebienia i zmysłów. Odkrywanie kulinarnych smaków staje się tu podróżą samą w sobie. Każde danie to opowieść o miejscu, jego historii i tradycji. To także szansa na poszerzenie horyzontów smakowych i odkrycie ulubionych potraw spośród egzotycznych przysmaków.
Droga smaku
Nie zawsze jednak mamy możliwość dłuższych wyjazdów, czy egzotycznych urlopów. Często jednak, aby przypomnieć sobie klimat danego miejsca, nie zawsze musimy się w nim znaleźć. Możemy to zrobić za pomocą poznanych w tym miejscu smaków. Dlatego warto samemu zorganizować sobie „wyprawę smaku” z wykorzystaniem swoich ulubionych kuchni świata oraz ich potraw.
Azjatycka impresja
Jednym z wielu kierunków, w który warto się udać w swojej kulinarnej podróży jest aromatyczna Azja, w której dominuje intensywny smak przypraw wydobyty dzięki aromatycznym warzywom, rybom oraz mięsom. Jednym z najbardziej popularnym na tym kontynencie dań jest stir-fry. W naszej wariacji jego smak opiera się na Boczku Wiśniowym od Dobrowolskich.
Składniki:
- 250 g Boczku Wiśniowego od Dobrowolskich pokrojonego w kostkę
- 1 cebula czerwona pokrojona w piórka
- 75 g groszku cukrowego przekrojonego skośnie
- ½ pęczka posiekanej dymki
- Ząbek czosnku drobno pokrojony
- 15 g świeżego imbiru (startego)
- 1 papryczka chilli drobno pokrojona
- 200 g makaronu chow mein
- 5 łyżek oleju do smażenia
- Sok z 1 limonki
- 2 łyżki sosu sojowego
- 5 łyżek sosu teriyaki
- 1 łyżka prażonych nasion sezamu
Dodatki:
- 1 posiekana dymka
- 1 łyżka prażonego sezamu
- 175 g kapusty kimchi (już ukiszonej)
Przygotowanie:
Zagotuj wodę w głębokiej patelni. Dodaj Boczek Wiśniowy od Dobrowolskich i gotuj go przez około 10 minut. Następnie wyłóż i osusz na papierze kuchennym. Rozgrzej na patelni 1 łyżkę oleju. Podsmaż boczek do chrupkości, wyłóż i osusz. Dodaj 1 łyżkę oleju, usmaż na nim cebulę i groszek cukrowy. Dołóż dymkę i również podsmaż. Wyłóż wszystkie składniki i odstaw na bok. Na patelni z pozostałym olejem podsmaż czosnek, imbir i chili. Dodaj boczek i warzywa. Dodaj sok z limonki, sos teriyaki, sos sojowy i olej sezamowy. Dodaj podgotowany makaron i krótko podsmaż. Posyp danie dymką i sezamem, podawaj z kapustą kimchi.
Ciesząc się wyjątkowym smakiem, możesz częściej organizować sobie kulinarne podróże w ulubione regiony świata.