Wrzesień to nowe wyzwania, nie tylko dla dzieci, ale także dla nas rodziców. Co zapakować pociechom do tornistra na drugie śniadanie?
Nie bylibyśmy sobą, gdybyśmy nie podrzucili Wam pomysłów 🙂. Po pierwsze takich, które zdobędą uznanie kolegów, bo przecież dzieciaki chcą być cool. Po drugie – bogatych w witaminy i minerały, które pomogą rozwiązać równanie na matmie i zapamiętać wierszyk z polaka.
Mamo, Tato Ty też bądź cool i włóż do luchboxa zdrowe, przygotowane w domu śniadanie.
Placki z cukinii
W plackach polecamy Wam wykorzystać Szynkową z fileta z linii Kukuryku – pozbawioną sztucznych dodatków, z wysoką zawartością mięsa. Idealną dla dzieci.
Łapcie przepis!
Składniki:
- 1 cukinia
- 1 marchew
- 1 cebula
- 5 plastrów Szynkowej z fileta
- natka pietruszki
- 2-3 łyżki mąki pszennej
- 1 jajko
- sól, pieprz i oliwa do smażenia
Warzywa myjemy, obieramy, ścieramy na grubszych oczkach tarki. Natkę siekamy. Wędlinę kroimy w drobną kostkę. Całość mieszamy z mąką, jajkiem. Doprawiamy i smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy.
Wkładamy do pojemnika, śniadanie gotowe!
Tarta Kukuryku
Druga propozycja to kolacja, która z powodzeniem może być także drugim śniadaniem. Idealna opcja dla zabieganych rodziców. Tarta wytrawna z Piersią Pieczoną Kukuryku (zdobywczyni srebrnej Perły Rynku FMCG 2019) i warzywami. Na zimno też smakuje świetnie.
Rada na początek: Warzywa możecie zmieniać wedle upodobać, zamiast papryki cukinia lub pieczone ziemniaki. Świetnie sprawdzi się też bakłażan.
Składniki:
ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 100 g zimnego masła
- 1 jajko
- 1 żółtko
- sól
farsz:
- 6 plastrów Piersi pieczonej Kukuryku
- 200 g ulubionego sera
- 1 jajko
- 1 czerwona papryka
- 1 czerwona cebula
- 1-2 łyżki jogurtu naturalnego
- natka pietruszki
- świeży szpinak
- sól, pieprz
Ze wszystkich składników zagniatamy szybciutko ciasto i wykładamy nim formę. Nakłuwamy widelcem. Wkładamy do lodówki na ok. 15 min. Wysypujemy na schłodzone ciasto obciążenie (np. groch, fasolę). Pieczemy około 15 min. w temp. 180 stopni do zarumieniania. Studzimy.
W misce mieszamy jogurt, jajko, starty ser, natkę pietruszki i przyprawy. Pierś pieczoną i cebulę kroimy w kostkę, dodajemy do farszu. Kroimy paprykę na małe cząstki. Wykładamy masę serową na upieczony spód tarty, na to układamy paprykę. Zapiekamy ok. 25 min. Na koniec układamy świeży szpinak.
Do pudełka i gotowe!
Posiłek przygotowany w domu, ze sprawdzonych produktów klucz do zdrowia dziecka. Zapanuj nad dietą swojej pociechy bez względu na okoliczności.
Łapcie nasze media społecznościowe, tam jeszcze więcej inspiracji: