Loader

Dobrowolscy - tradycyjne wędliny z Wadowic

X
Fundusze Europejskie Fundusze Europejskie
Dobrowolscy - 100% polskiego kapitału

Dobrowolscy
100%
Polskiego kapitału


Przepis na karkówkę grillowaną marynowaną w czerwonym winie, sosie sojowym z sałatką z ogórka kiszonego z rzodkiewką w sosie miodowo musztardowym

Przygotowani na kulinarną podróż w świat grillowania? Dziś chcemy Was zaprosić na wyjątkową przygodę kulinarną, która rozgrzeje Wasze podniebienia. Czy jesteście gotowi na odkrycie tajemnic soczystej i aromatycznej karkówki grillowanej? To właśnie na nią dzisiaj skierujemy naszą uwagę. Przygotujcie swoje grille i żołądki, by zanurzyć się w sztuce grillowania na najwyższym poziomie!

Przepis

Składniki:

Karkówka:

  • 4 grube plastry karkówki od Dobrowolskich

Marynata:

  • 300ml czerwonego, wytrawnego wina
  • 200 ml sosu sojowego
  • 2 łyżki miód
  • 1 łyżka masło
  • 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
  • 4 łyżki papryki słodkiej wędzonej
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 ogórki kiszone
  • 3 rzodkiewki
  • 2 łyżki miodu
  • 1, 5 łyżki musztardy francuskiej
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku

 

 

Sposób przygotowania

Pokrojone plastry karkówki osuszamy ręcznikiem papierowym. Wszystkie kawałki potrzepujemy świeżo zmielonymi solą oraz pieprzem. Przyprawione steki odkładamy na talerz i przechodzimy do przygotowania marynaty.

Do miski wlewamy wino, paprykę słodką wędzoną – podkreślającą grillowy smak. Do całości dolewamy sos sojowy, którego słony smak przełamujemy dodając miód. Na koniec do mieszanki ścieramy ząbki czosnku. Całość mieszamy. W tak przygotowanej marynacie zanurzamy kawałki mięsa.

 

 

Karkówkę marynujemy od 12 do 24 godzin (minimalny czas marynowania to 2 godziny). Po odczekaniu tego czasu przygotowujemy sałatkę. Musztardę francuską mieszamy z miodem i oliwą z oliwek do idealnego połączenia. Doprawiamy solą i pieprzem. Ogórka kiszonego kroimy na nieregularne kształty, rzodkiewkę siekamy na półksiężyce. Tak przygotowane warzywa łączymy z sosem z musztardy, oliwy i miodu. Dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

 

 

Zabieramy się za smażenie karkówki. Tutaj warto pamiętać, że jeśli chcemy uzyskać optymalny stopień wysmażenia warto posługiwać się poniższym przelicznikiem:

– jeśli karkówka ma grubość 1 cm, smażymy 4 – 6 minut na obie strony;

– jeśli karkówka ma grubość 1,5 cm, smażymy 7,5 minuty na obie strony.

Tymczasem na grillu układamy zamarynowaną karkówkę, którą smażymy według wyżej podanych wartości, po upływie 2,5 minuty obracamy karkówkę na drugą stronę. Po upływie kolejnej minuty obracamy karkówkę jeszcze raz. Optymalna temperatura, idealnie wysmażonej karkówki powinna wynosić od 63 °C do 67°C. Po wyciągnięciu karkówki z grilla przygotowujemy sos na bazie pozostałej marynaty.

Podgrzewamy patelnię, na którą wlewamy (pozostałą po marynowaniu mięsa marynatę), wygotowujemy z niej wodę, tak aby całość uzyskała bardziej zwartą konsystencję. Do odparowanej marynaty dodajemy masło, pieprz i redukujemy ogień. Całość mieszamy do rozpuszczenia masła.

Karkówkę podajemy w towarzystwie wcześniej przygotowanej sałatki, okraszoną sosem winnym (z marynaty) i gotowe!

Ten przysmak zdecydowanie odczaruje smak zwykłej, grillowanej karkówki!

 

 

Przepis w wersji wideo znajdziecie tutaj!

Jesteśmy już w
6000+
sklepach w Polsce
Nasze produkty możesz znaleźć m.in. w sieciach: Delikatesy Centrum, Stokrotka, Groszek, Lewiatan, Społem, Jubilatka, Piotruś Pan, Spar, Euro, Cezar, E.Leclerc, HITPOL, Nasz Sklep, Passa, Zielony koszyk, Gram, Wegar, Tradycja&Jakość, Polska Grupa Zakupowa Kupiec, Tomi Markt SZUKAJ