Czerwiec to idealna pora na organizację pikniku. Poranki i wieczory są już ciepłe, a dni najdłuższe w roku. Chwila na łonie natury w towarzystwie rodziny lub znajomych i mnóstwo pysznego jedzenia wynagrodzi nam zwyczajne zmęczenie po pracy i pozwoli odetchnąć świeżym powietrzem.
Jak przygotować się do pikniku?
Planowanie pikniku jest podobne do planowania imprezy rodzinnej. Należy sprawdzić pogodę, a następnie ustalić dzień, porę dnia, godzinę i listę zaproszonych gości. Ważnym etapem jest również określenie miejsca. Piknik możemy zorganizować praktycznie wszędzie, ale im bliżej natury, tym atmosfera bardziej sprzyjająca. Można go więc zorganizować w parku, w ogrodzie, w lesie, na plaży nad, jeziorem lub po prostu jak najdalej miejskiego zgiełku. Jeżeli planujecie grillować to musicie również pamiętać, aby sprawdzić czy miejsce, które wybraliście jest do tego odpowiednie.
Co zabrać na piknik?
Ilość zabieranych na piknik rzeczy należy ograniczyć do niezbędnego minimum. Koniecznie zabierzcie karimatę, koc, poduszki, leżaki, kosz piknikowy, talerze, sztućce, szklanki, ściereczki, deskę do krojenia, ręczniki papierowe, wilgotne chusteczki i torbę termiczną.
Piknikowe menu
Na pikniku najlepiej sprawdzają się różnego rodzaju przekąski. Muszą być odporne i wytrzymałe na letnią temperaturę. Nie należy zabierać żadnych sosów na bazie śmietany czy jogurtu. Warto zadbać o suchy prowiant. Podstawowym jedzeniem na pikniku są kanapki. Do przygotowania smacznych kanapek polecamy Wam Krakowską suchą z Wadowic, która doskonale sprawdza się w upalne dni. Wystarczy świeże pieczywo, ulubione warzywa i uczta gotowa. Należy również zadbać o napoje gazowane, niegazowane, napoje herbaciane, lemoniady czy koktajle.
Piknikowe inspiracje czyli pomysł na… Lemoniadę rabarbarową!
Z racji tego, że sezon piknikowy ruszył pełną parą to z tej okazji Syty Wilk przygotował dla Was pomysł na orzeźwiającą lemoniadę rabarbarową, która idealnie sprawdzi się w upalne dni!
Składniki:
- 400 g rabarbaru
- 300 ml wody
- sok z połowy cytryny
- 500 ml wody mineralnej
- kilka świeżych listków mięty i melisy
Przygotowanie:
Umyć rabarbar i pokroić na małe kawałki. Wodę zagotować, włożyć rabarbar i gotować około 7 minut. Pozostawić do ostudzenia. Po wystudzeniu dodać sok z cytryny i schłodzoną wodę mineralną. Do lemoniady wrzucić kilka listków cytryny, świeżej mięty i melisy.
Smacznego!