Loader

Dobrowolscy - tradycyjne wędliny z Wadowic

X
Fundusze Europejskie Fundusze Europejskie
Dobrowolscy - 100% polskiego kapitału

Dobrowolscy
100%
Polskiego kapitału

1 maja 2023

I Ty możesz zostać mistrzem grilla!

Sezon grillowy rozpoczęty na dobre, ale przed nami jeszcze wiele towarzyskich spotkań i wiele okazji, aby wykazać się kulinarnymi umiejętnościami. Jak osiągnąć doskonałość w sztuce grillowania? Co zrobić, aby potrawy z grilla były soczyste i smaczne? Oto garść porad, które mogą sprawić, że zostaniesz okrzyknięty mistrzem grilla!

Grillujemy wszędzie: w ogrodzie, na domowym tarasie, w uroczym plenerze. Sprawa wydaje się prosta – jakieś wędliny, rozgrzany ruszt i po chwili można zajadać. Gdy jednak będziesz trzymać się ważnych zasad i włożysz trochę wysiłku, spotkanie przy grillu może zamienić się w prawdziwa ucztę.

 

Zanim rozpalimy ogień

W pierwszej kolejności zwykle na ruszcie ląduje kiełbasa. Ale nie zapomnij o nacięciu. Jak zrobić to prawidłowo? Krótkie, niegrube kiełbaski nacinaj po skosie, a dłuższe oraz grube kiełbaski – w szachownicę. Dzięki temu danie nie będzie ociekać tłuszczem.

 

 

Przygotowywanie mięsa i warzyw na grillu wymaga więcej wysiłku. By mięso po upieczeniu było soczyste, powinno przeleżeć w marynacie minimum kilka godzin. W przypadku dużych kawałków najlepiej zostawić je w lodówce na całą noc.

Jak zamarynować mięso z kurczaka lub karkówkę? Marynata może się składać z: oleju lub oliwy z oliwek, musztardy, ketchupu, miodu lub jogurtu. Wskazany jest także kwaśny dodatek, np. w postaci octu winnego, octu balsamicznego lub soku z cytryny. W zależności od preferencji możesz dodać trochę ostrej papryki, pieprzu czy suszonego oregano.

 

Grillowanie. Jak opanować tę sztukę?

Nie grilluj żywności bezpośrednio na kratce, zawsze używaj tacek. Tłuszcz ściekający na węgiel wydziela niebezpieczne dla zdrowia substancje! Dodatkowo w zagłębieniach tacek gromadzą się wyciekające soki i parując, dodają grillowanym potrawom smaku.

Odpowiednio nacięte kiełbaski zwykle pieką się dość szybko. Grillowanie mięsa wymaga dłuższego opiekania metodą pośrednią, najlepiej pod zamkniętą pokrywą. Mięso solimy dopiero wtedy, gdy będzie już gotowe. Jeśli zrobisz to przed grillowaniem, może szybko ulec wysuszeniu i stwardnieniu.

 

 

Pośpiech jest złym doradcą. Wszyscy głodni, więc „dodajesz ognia”, aby szybciej się upiekło? Efekt? Zewnętrzna warstwa będzie przypalona, a środek niedopieczony. Tak więc cierpliwie sprawdzaj efekty grillowania, regularnie przewracaj potrawy. Nie spiesz się także, gdy danie już się upiecze. Połóż je na kilka minut wyższym ruszcie, aby soki równomiernie się rozłożyły.

 

A co po kiełbasie?

Grillowe smaki warto urozmaicać. Co po kiełbasie? Szaszłyki! Pamiętaj tylko, żeby składniki były podobnej wielkości. W przeciwnym razie mniejsze kawałki usmażą się wcześniej, a większe pozostaną surowe. Mięso warto wcześniej zamarynować. Przed nadzianiem składników na patyk nasącz go oliwą. Dzięki temu porcje szaszłyka nie będą przywierały do patyczka.

 

 

Czym jeszcze zaskoczyć gości? Pole do popisu jest szerokie. Na pewno zachwyty wzbudzą przyrządzone na grillu roladki mięsne. Świetną propozycją będzie krupniok ognisty, który szczególnie przypadnie do gustu zwolennikom wyrazistych smaków. Niektórzy smakosze nie wyobrażają sobie grilla bez kaszanki. Wszystkie wymienione wyżej specjały znajdziesz w ofercie Dobrowolskich.

A co powiesz na hamburgery z grilla? Dobrowolscy oferują hamburgery mięsne uformowane w gotowe kotlety. Wystarczy je ugrillować, a następnie podać w bułce z dodatkiem warzyw i sosów.

 

Warzywa z grilla? Pycha!

Coraz więcej osób docenia smak warzyw z grilla: bakłażanów, cukinii, pomidorów, kolb kukurydzy czy pieczarek. Lekko zamarynowane w oliwie z przyprawami, nie wymagają dużo zachodu, a dodają grillowej uczcie kolorów i różnorodności smaków. Pyszne są zwłaszcza banany z grilla. Trzeba naciąć skórkę wzdłuż, a w nacięciu umieścić kilka kostek czekolady. Następnie grillować, aż czekolada i miąższ banana utworzą płynną masę. Potem zawartość wyjadamy łyżeczką, a skórkę wyrzucamy.

Ważne – warzywa grilluj po mięsie, gdy żar jest mniej intensywny.

 

 

Doskonały grill? Muszą być doskonałe wyroby

Na koniec jeszcze jedna ważna zasada. Na nic Twoje poty przy grillowym ogniu, jeśli na ruszcie nie będzie wyrobów wysokiej jakości. My szczególnie rekomendujemy doskonałe smaki z oferty grillowej Dobrowolskich. Oprócz wymienionych wcześniej specjałów, znajdziesz tu całą gamę wybornych kiełbas i kiełbasek, takich jak: biała, biała parzona, grillowa, grillowa z serem, paluszki wadowickie, paluszki mięsne z serem i pomidorami, a także kiełbasa głogowska, podwawelska, śląska, toruńska okopcona, zwyczajna… Wszystkie doskonale sprawdzają się na grillu.

Zakupy zrobione i wszystko dobrze przygotowane? A więc spodziewaj się okrzyków zachwytu!

 

Jesteśmy już w
6000+
sklepach w Polsce
Nasze produkty możesz znaleźć m.in. w sieciach: Delikatesy Centrum, Stokrotka, Groszek, Lewiatan, Społem, Jubilatka, Piotruś Pan, Spar, Euro, Cezar, E.Leclerc, HITPOL, Nasz Sklep, Passa, Zielony koszyk, Gram, Wegar, Tradycja&Jakość, Polska Grupa Zakupowa Kupiec, Tomi Markt SZUKAJ