Za nami dzień 11 listopada, czyli Dzień Świętego Marcina. Znaliście przysłowie, że „Na świętego Marcina lepsza gęś niźli zwierzyna…”
Tradycja pieczenia gęsiny powoli odżywa i bardzo się z tego cieszymy, ponieważ gęsina jest najbardziej kalorycznym, ale czy wiedzieliście, że także niezwykle zdrowym mięsem? To naprawdę arystokracja wśród drobiu. Na polskich stołach króluje dość rzadko, a szkoda…
Co w gęsi dobrego?
W porównaniu z mięsem indyczym lub kurzym gęsina ma dużo kwasów jedno-i wielonienasyconych, w tym tych korzystniejszych dla serca kwasów, czyli omega-3 i omega-6.
To one wpływają na obniżenie poziomu złego cholesterolu we krwi, a podwyższenie tego dobrego.
Gęsinę poleca się wszystkim osobom cierpiącym na choroby sercowo-naczyniowe.
Kwasy omega wpływają także na prawidłowe funkcjonowanie mózgu. Gęsina dzięki bogactwu witamin i minerałów, skutecznie wspomaga pamięć i koncentrację.
Sposób na gęsinę?
Polską tradycją jest gęś pieczona z jabłkami. Może warto zadbać o to, żeby od czasu do czasu pojawiła się na naszym stole? Gęsinę można w naprawdę w łatwy sposób upiec tak, by była delikatna. Sekret? Wolne pieczenie w dość niskiej temperaturze, dzięki czemu mięso będzie wręcz rozpływać się w ustach.
Gęsina przyjaźni się ze słodkimi dodatkami, dlatego też fajnie sprawdzi się w jej przygotowaniu sok pomarańczowy, żurawina, a z przypraw aromatyczny tymianek i czosnek.
Gęsie mięso świetnie nadaje się również do pasztetów, dlatego polecamy Wam nowość w naszej ofercie – Pasztet z gęsiną! 🦆 To doskonały pomysł na wykwintną przystawkę lub zdrowe śniadanie. Mała gramatura i wygodne opakowanie, a przy tym pyszny, puszysty, delikatny i nieziemski smak!
Koniecznie spróbujcie.