Wzywa Was kulinarny świat elegancji i wyrafinowanego smaku! Dziś chcemy się z Wami podzielić wyjątkowym przepisem na Croque Monsieur z niezwykle aromatyczną Polędwicą z Wadowic w wersji Mini. To połączenie klasycznej francuskiej receptury z polskim akcentem, które zachwyci Wasze podniebienia swoją harmonią smaków i delikatnym, rozpływającym się w ustach serem.
Gotowi na pokaz kulinarnej sztuki? A więc zaczynajmy!
Składniki:
- pół Polędwicy z Wadowic w wersji Mini od Dobrowolskich
- 2 łyżki mąki
- 2 pajdy chleba
- wcześniej zagotowane 200 ml mleka z 2 liśćmi laurowymi
- 3 łyżki masła klarowanego
- 3 łyżki musztardy dijon
- 100 g sera Gruyere
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz
- gałka muszkatołowa (cała)
Sposób przygotowania:
Kroimy Polędwicę z Wadowic w wersji Mini od Dobrowolskich na średniej grubości plastry i odkładamy. Zabieramy się za przygotowanie sosu beszamel. Na rozgrzaną patelnię z głębokim dnem dodajemy masło klarowane i mąkę – tworząc zasmażkę. Całość mieszamy miotełką do połączenia składników. Kolejno stopniowo wlewamy zagotowane mleko z liśćmi laurowymi (które niwelują w sosie smak mąki). Bardzo szybko mieszamy nie doprowadzając do stworzenia się grudek. Po uzyskaniu gładkiej i gęstej konsystencji dodajemy sól, pieprz i gałkę muszkatołową i delikatnie mieszamy. Gotowy sos przelewamy do miski.
Następnie włączamy piekarnik na 180 °C (termoobieg). W czasie jego nagrzewania, na dużej, rozgrzanej patelni tostujemy nasze pajdy chleba na oliwie z oliwek z solą i pieprzem. Przypiekamy z obydwu stron. Odkładamy podpieczone pajdy i kroimy ser na plastry. 1/3 kawałka ścieramy na tarce na drobne wiórki.
Podpieczoną pajdę chleba smarujemy wyrazistą musztardą dijon, na niej układamy plasterki Polędwicy z Wadowic w wersji Mini od Dobrowolskich. Na wierzch układamy plasterki sera. Całość podpiekamy w piekarniku do momentu rozpuszczenia sera. Wyciągamy podpieczoną pajdę z dodatkami, polewamy sosem beszamelowym i przykrywamy drugą, podpieczoną pajdą chleba, całość delikatnie dociskamy i smarujemy od góry sosem beszamelowym, który posypujemy startym serem. Ponownie wkładamy kanapkę do piekarnika do momentu delikatnego podpieczenia wierzchniej warstwy sera.
Po wyciągnięciu posypujemy kanapkę ulubionymi świeżymi ziołami, przekrawamy na pół i z przyjemnością delektujemy się jej wyśmienitym smakiem.