Loader

Dobrowolscy - tradycyjne wędliny z Wadowic

X
Fundusze Europejskie Fundusze Europejskie
Dobrowolscy - 100% polskiego kapitału

Dobrowolscy
100%
Polskiego kapitału

24 sierpnia 2025

Dzień Polskiej Żywności – święto naszych smaków i tradycji

25 sierpnia obchodzimy Dzień Polskiej Żywności – wyjątkowe święto, które powstało z potrzeby promowania rodzimej żywności, lokalnych producentów i naszych kulinarnych tradycji. Ustanowione w 2013 roku, przypada nieprzypadkowo na końcówkę lata, kiedy polskie stragany uginają się pod ciężarem dojrzałych warzyw, owoców i domowych przetworów. To czas dożynek i podziękowania za plony – idealny moment, by sięgnąć po to, co nasze: sezonowe i lokalne.

Dzień Polskiej Żywności zachęca do tego, by zwracać uwagę na pochodzenie produktów, wspierać polskich rolników i przetwórców, wybierać krótkie łańcuchy dostaw. Produkty lokalne nie wymagają transportu na duże odległości, dzięki czemu często nie zawierają sztucznych konserwantów, a ich świeżość opiera się na naturalnych metodach przetwarzania. Producenci oznaczają swoje produkty poprzez znak nawiązujący do flagi „PRODUKT POLSKI”. To także okazja, by celebrować kuchnię, która łączy pokolenia, oparta jest na prostocie, jakości i smaku.

 

 

Bracia Dobrowolscy – rzemiosło smaku w polskim wydaniu

Jako firma Dobrowolscy robimy wszystko, aby rodzinne receptury przetrwały na długie lata, a marka Bracia Dobrowolscy była nie tylko gwarancją prawdziwej jakości, ale też inspiracją i drogowskazem dla kolejnych pokoleń w odkrywaniu wartości tradycyjnego rzemiosła.

Poza swoimi niezaprzeczalnymi zaletami takimi jak smak, aromat i receptura, produkty z linii “z Wadowic” spełniają najbardziej restrykcyjne wymagania WWA w produkcie. Stała kontrola wędzenia tych produktów jest gwarantem najwyższej jakości produktów. Wśród nich znajdziesz m.in. :

  • Polędwicę z Wadowic wykonaną ze specjalnie selekcjonowanego schabu, pozbawionego części karkówki, który nie bez powodu uznawany jest za „łososia” wśród mięs wieprzowych.
  • Wiejską z Wadowic to kiełbasa-legenda, symbol tradycyjnego masarstwa naszego regionu, wytwarzana od lat według niezmienionej receptury. Przygotowywana z użyciem najlepszego mięsa z szynki oraz naturalnych składników: soli, pieprzu, świeżego czosnku i odrobiny cukru dla nadania kruchości.
  • Krakowską suchą z Wadowic to jedna z kiełbas najtrudniejszych do wykonania. Jej przygotowanie jest czasochłonne, ale właśnie ono gwarantuje wyjątkowy smak. Najpierw starannie doprawiamy mięso i czekamy, aż skruszeje i wchłonie proste, tradycyjne przyprawy: pieprz, czosnek, sól i kminek.
  • Przekąskową czyli przekąskę, która nie kończy się na jednym kęsie. To nowoczesna odsłona naszej kultowej Wiejskiej z Wadowic, stworzona z myślą o miłośnikach tradycyjnych doznań kulinarnych w wygodnej formie przekąski.

Produkty z linii „z Wadowic” powstają w oparciu o staropolskie receptury zaczerpnięte z bogatej tradycji wędliniarskiej regionu Podkarpacia. Swój smak i aromat zawdzięczają tradycyjnemu wędzeniu w wędzarniach opalanych drewnem olchowym lub bukowym – dokładnie tak, jak robili to nasi przodkowie.

Jesteśmy już w
6000+
sklepach w Polsce
Nasze produkty możesz znaleźć m.in. w sieciach: Delikatesy Centrum, Stokrotka, Groszek, Lewiatan, Społem, Jubilatka, Piotruś Pan, Spar, Euro, Cezar, E.Leclerc, HITPOL, Nasz Sklep, Passa, Zielony koszyk, Gram, Wegar, Tradycja&Jakość, Polska Grupa Zakupowa Kupiec, Tomi Markt SZUKAJ