Co przygotować na grilla?
Dziś mamy dla Was idealny przepis, dzięki któremu zachwycicie wszystkich gości na Waszym majowym spotkaniu przy grillu!
Co przygotować w tym sezonie na grilla?
Warto postawić na klasyk – co powiecie na grillowane żeberka BBQ z domowymi, chrupiącymi frytkami w towarzystwie świeżej sałatki z jajkiem na twardo? Brzmi smakowicie? Czas na wspólne gotowanie i odkrywanie niezapomnianego smaku!
Składniki:
Żeberka Extra paski od Dobrowolskich
Marynata:
– 1 łyżka gałki muszkatołowej
– 2 łyżki cukru trzcinowego
– 3 łyżki papryki słodkiej wędzonej
– 1 łyżka pieprzu cayenne
– 2,5 łyżki czosnku granulowanego
– sól i pieprz
– mix świeżych ziół (opcjonalnie)
Sos BBQ:
– 150 g koncentratu pomidorowego
– 100 ml soku pomarańczowego
– 4 łyżki papryki słodkiej wędzonej
– 75 ml octu jabłkowego
– 4 łyżki miodu
– 120 ml sosu sojowego
– 150 g ketchupu
Domowe frytki:
– 2 duże ziemniaki
– 1 l zimnej wody
– 50 ml octu spirytusowego
Sałatka:
– 1/2 sałaty masłowej
– 4 jajka
– 1 łyżka octu spirytusowego
– 2 łyżki śmietany kwaśnej
– 1 łyżka soku z cytryny
– sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Żeberka – jaka marynata?
Rozpoczynamy od oczyszczenia żeberek z błon. Podważamy błony nożem i pomagając sobie ręcznikiem papierowym odrywamy je od kawałka mięsa. Oczyszczone żeberka dokładnie przyprawiamy z obydwu stron świeżo mieloną solą oraz pieprzem. Wcieramy przyprawy w mięso, aby w całości wypełniło się aromatem. Odstawiamy żeberka na 20 minut, po tym czasie osuszamy je ręcznikiem papierowym i dzielimy na 2 części (na pół), tak aby ułatwić sobie ich przyrządzanie.
Jak zamarynować żeberka? – Już podpowiadamy! Jak zrobić dobrą marynatę do żeberek? Przechodzimy do przygotowania mieszanki przypraw do naszej suchej marynaty.
Jakich przypraw używamy do żeberek?
Łączymy ze sobą naturalne i aromatyczne przyprawy: paprykę słodką wędzoną, gałkę muszkatołową, czosnek granulowany, cukier trzcinowy i pieprz cayenne. Tak powstałą mieszanką (sucha marynata) dokładnie nacieramy żeberka z każdej strony. Wkładamy je do miski, do której wrzucamy również posiekane, świeże zioła. Żeberka odstawiamy do lodówki w celu uzyskania idealnej marynaty (od 12 do 24 godzin, maksymalnie do 36 godzin).
Jak przyrządzić żeberka w sosie barbecue?
Po upływie wyznaczonego czasu powracamy do gotowania i przygotowania domowego sosu BBQ do naszego mięsa. W garnku, na średnim ogniu umieszczamy: koncentrat pomidorowy, sok pomarańczowy, paprykę słodką wędzoną, ocet jabłkowy, miód, sos sojowy, ketchup. Całość dokładnie mieszamy do momentu uzyskania gładkiej i gęstej konsystencji, nie dopuszczając tym samym do przypalenia. Na koniec doprawiamy solą do smaku. Całość gotujemy około 30 do 35 minut.
Jak zrobić żeberka żeby były miękkie i soczyste?
Zamarynowane żeberka układamy na grillu. Należy pamiętać, że grillujemy je najpierw od strony kości. Po upływie 5 minut obracamy je na drugą stronę, a po kolejnych 5 minutach ściągamy mięso z rusztu.
Żeberka szczelnie zawijamy w papier do pieczenia i folię aluminiową. Ponownie układamy je na ruszcie i grillujemy około 2,5 godziny.
Z czym podawać żeberka w sosie barbecue? Domowe frytki
W kolejnym etapie gotowania przygotowujemy domowe frytki. Ziemniaki kroimy na grubsze paski i wrzucamy do miski z zimną wodą. Dodajemy do nich również ocet spirytusowy, dzięki któremu frytki zyskają elastyczność i nie będą się łamać. Całość mieszamy i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie osuszamy ziemniaki na bawełnianej ściereczce z pomocą ręcznika papierowego. Frytki smażymy w 170°C przez 2 minuty. Kolejno wyciągamy je z tłuszczu, a temperaturę podgrzewamy do 190°C. Ponownie wrzucamy frytki i smażymy je do uzyskania złotego koloru (około 4 minuty).
Co najlepiej pasuje do żeberek? Sałatka do grilla
Żeberka świetnie komponują się z różnymi dodatkami, od domowych frytków po różnego rodzaju sałatki, dziś proponujemy sałatkę z jakiem na twardo. Poszarpaną sałatę masłową łączymy z jajkami pokrojonymi w ćwiartki, śmietaną, octem, świeżo zmieloną solą i pieprzem. Całość polewamy sokiem z cytryny i dokładnie mieszamy.
Po upływie 2,5 godziny ściągamy z grilla żeberka, które rozpakowujemy z papieru i folii. Przekładamy na deskę i delikatnie smarujemy wcześniej przygotowanym sosem BBQ. Wrzucamy ponownie na grilla na ok. 5 – 7 minut do idealnego zapieczenia. Po tym czasie przekładamy je na talerz i układamy z frytkami i sałatką. Całość dekorujemy świeżym szczypiorem.
Smacznego!