Loader

Dobrowolscy - tradycyjne wędliny z Wadowic

X
Fundusze Europejskie Fundusze Europejskie
Dobrowolscy - 100% polskiego kapitału

Dobrowolscy
100%
Polskiego kapitału


Żeberka BBQ z domowymi frytkami oraz sałatką z jajkiem na twardo

Co przygotować na grilla?

Dziś mamy dla Was idealny przepis, dzięki któremu zachwycicie wszystkich gości na Waszym majowym spotkaniu przy grillu! 

Co przygotować w tym sezonie na grilla? 

Warto postawić na klasyk – co powiecie na grillowane żeberka BBQ z domowymi, chrupiącymi frytkami w towarzystwie świeżej sałatki z jajkiem na twardo? Brzmi smakowicie? Czas na wspólne gotowanie i odkrywanie niezapomnianego smaku!

Składniki:

Żeberka Extra paski od Dobrowolskich

Marynata:

– 1 łyżka gałki muszkatołowej

– 2 łyżki cukru trzcinowego

– 3 łyżki papryki słodkiej wędzonej

– 1 łyżka pieprzu cayenne

– 2,5 łyżki czosnku granulowanego

– sól i pieprz

– mix świeżych ziół (opcjonalnie)

Sos BBQ:

– 150 g koncentratu pomidorowego

– 100 ml soku pomarańczowego

– 4 łyżki papryki słodkiej wędzonej

– 75 ml octu jabłkowego

– 4 łyżki miodu

– 120 ml sosu sojowego

– 150 g ketchupu

Domowe frytki:

– 2 duże ziemniaki

– 1 l zimnej wody

– 50 ml octu spirytusowego

Sałatka:

– 1/2 sałaty masłowej

– 4 jajka

– 1 łyżka octu spirytusowego

– 2 łyżki śmietany kwaśnej

– 1 łyżka soku z cytryny

– sól i pieprz

 

 

Sposób przygotowania:

Żeberka – jaka marynata?

Rozpoczynamy od oczyszczenia żeberek z błon. Podważamy błony nożem i pomagając sobie ręcznikiem papierowym odrywamy je od kawałka mięsa. Oczyszczone żeberka dokładnie przyprawiamy z obydwu stron świeżo mieloną solą oraz pieprzem. Wcieramy przyprawy w mięso, aby w całości wypełniło się aromatem. Odstawiamy żeberka na 20 minut, po tym czasie osuszamy je ręcznikiem papierowym i dzielimy na 2 części (na pół), tak aby ułatwić sobie ich przyrządzanie.

Jak zamarynować żeberka? – Już podpowiadamy! Jak zrobić dobrą marynatę do żeberek? Przechodzimy do przygotowania mieszanki przypraw do naszej suchej marynaty. 


Jakich przypraw używamy do żeberek?

 Łączymy ze sobą naturalne i aromatyczne przyprawy: paprykę słodką wędzoną, gałkę muszkatołową, czosnek granulowany, cukier trzcinowy i pieprz cayenne. Tak powstałą mieszanką (sucha marynata) dokładnie nacieramy żeberka z każdej strony. Wkładamy je do miski, do której wrzucamy również posiekane, świeże zioła. Żeberka odstawiamy do lodówki w celu uzyskania idealnej marynaty (od 12 do 24 godzin, maksymalnie do 36 godzin).

 

 

Jak przyrządzić żeberka w sosie barbecue?

Po upływie wyznaczonego czasu powracamy do gotowania i przygotowania domowego sosu BBQ do naszego mięsa. W garnku, na średnim ogniu umieszczamy: koncentrat pomidorowy, sok pomarańczowy, paprykę słodką wędzoną, ocet jabłkowy, miód, sos sojowy, ketchup. Całość dokładnie mieszamy do momentu uzyskania gładkiej i gęstej konsystencji, nie dopuszczając tym samym do przypalenia. Na koniec doprawiamy solą do smaku. Całość gotujemy około 30 do 35 minut.

Jak zrobić żeberka żeby były miękkie i soczyste?

Zamarynowane żeberka układamy na grillu. Należy pamiętać, że grillujemy je najpierw od strony kości. Po upływie 5 minut obracamy je na drugą stronę, a po kolejnych 5 minutach ściągamy mięso z rusztu. 

 

 

Żeberka szczelnie zawijamy w papier do pieczenia i folię aluminiową. Ponownie układamy  je na ruszcie i grillujemy około 2,5 godziny. 

Z czym podawać żeberka w sosie barbecue? Domowe frytki

W kolejnym etapie gotowania przygotowujemy domowe frytki. Ziemniaki kroimy na grubsze paski i wrzucamy do miski z zimną wodą. Dodajemy do nich również ocet spirytusowy, dzięki któremu frytki zyskają elastyczność i nie będą się łamać. Całość mieszamy i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie osuszamy ziemniaki na bawełnianej ściereczce z pomocą ręcznika papierowego. Frytki smażymy w 170°C przez 2 minuty. Kolejno wyciągamy je z tłuszczu, a temperaturę podgrzewamy do 190°C. Ponownie wrzucamy frytki i smażymy je do uzyskania złotego koloru (około 4 minuty).

Co najlepiej pasuje do żeberek? Sałatka do grilla 

Żeberka świetnie komponują się z różnymi dodatkami, od domowych frytków po różnego rodzaju sałatki, dziś proponujemy sałatkę z jakiem na twardo. Poszarpaną sałatę masłową łączymy z jajkami pokrojonymi w ćwiartki, śmietaną, octem, świeżo zmieloną solą i pieprzem. Całość polewamy sokiem z cytryny i dokładnie mieszamy. 

 

 

Po upływie 2,5 godziny ściągamy z grilla żeberka, które rozpakowujemy z papieru i folii. Przekładamy na deskę i delikatnie smarujemy wcześniej przygotowanym sosem BBQ. Wrzucamy ponownie na grilla na ok. 5 – 7 minut do idealnego zapieczenia. Po tym czasie przekładamy je na talerz i układamy z frytkami i sałatką. Całość dekorujemy świeżym szczypiorem. 

Smacznego!

 

 

Jesteśmy już w
6000+
sklepach w Polsce
Nasze produkty możesz znaleźć m.in. w sieciach: Delikatesy Centrum, Stokrotka, Groszek, Lewiatan, Społem, Jubilatka, Piotruś Pan, Spar, Euro, Cezar, E.Leclerc, HITPOL, Nasz Sklep, Passa, Zielony koszyk, Gram, Wegar, Tradycja&Jakość, Polska Grupa Zakupowa Kupiec, Tomi Markt SZUKAJ