Wielkanocne święto smaków
Wiosna nieśmiało puka do naszych drzwi, a na stołach zaczynają się pojawiać smaki zwiastujące Wielkanoc. Zbliżające się święta to nie tylko czas refleksji i radości z powodu Zmartwychwstania, ale także okazja do delektowania się wyjątkowymi potrawami, które łączą tradycję z nowoczesnymi smakami.
Pisanki i ich symbolika
Przygotowania do Wielkanocy zwiastuje zdobienie jajek. Tradycyjne techniki, takie jak malowanie woskiem i barwienie naturalnymi składnikami, nadają naszym jajkom niepowtarzalny urok. Nie zapominajmy również o symbolice: czerwone jajka oznaczają miłość, zielone nadzieję, a żółte bogactwo. Jeśli jesteście bardziej wprawieni, możecie ozdobić swoje jajka ręcznym malunkiem, techniką decoupage, bądź posiadanymi w domu materiałami papierniczymi.
Smakowite Śniadanie Wielkanocne
Jak co roku świętowanie Wielkanocy rozpoczyna się uroczystym śniadaniem, celebrowanym w gronie najbliższych. Na stole nie może zabraknąć tradycyjnych potrawy, takich jak: kiełbasa biała parzona od Dobrowolskich, jajka faszerowane lub w koszulkach, chrzan i świeże pieczywo. Dla tych poszukujących nowych doznań, polecamy eksperymentować z wariantami podawanych potraw. Jajka idealnie wkomponują się w formie zapiekanej, albo omleta, a świąteczną sałatkę zawsze można podkręcić smakiem np. pikantnego salami w obscypce z papryki od Dobrowolskich.
Szybkie przekąski na świąteczny stół
Nie od dzisiaj wiemy, że każdy ważny posiłek i jego klimat tworzą nie tylko dania główne, ale również przystawki i przekąski, które są swoistym urozmaiceniem. Nie inaczej jest w przypadku Wielkanocy. Dla wszystkich znudzonych głównymi daniami, albo szukających lekkich przystawek na świąteczny stół przygotowaliśmy przepis na Roladki z szynki!
Składniki:
- 6 plastrów szynki z Wadowic od Dobrowolskich
- 2 łyżeczki przyprawy smażona cebulka
- 200 g twarogu tłustego
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
Wykonanie:
Utrzeć w misce biały ser z majonezem oraz sokiem z cytryny. Kolejno dodać koperek, szczypiorek oraz przyprawę smażona cebulka. Ponownie utrzeć tak, aby wszystkie składniki się połączyły. Masę wstawić na godzinę do lodówki. Nałożyć na każdy plaster szynki z Wadowic od Dobrowolskich masę serową i zwijać za pomocą folii. Roladki schłodzić w lodówce przez godzinę. Przed podaniem roladki pokroić na 2 centymetrowe kawałki.
Nie tylko jedzenie
Znaczącym elementem świąt Wielkanocnych jest wspólne celebrowanie odświętnych posiłków, ale warto pamiętać, że nie jest to jedyna część świętowania. Wielkanoc to okres radości z życia oraz pozimowego rozbudzenia natury. Warto z tego skorzystać organizując rodzinne spacery, odpoczynek na świeżym powietrzu, czy nawet tradycyjne oblewanie wodą w śmigus dyngus.
Wielkanoc to nie tylko czas refleksji i modlitwy, ale także okazja do dzielenia się smakami i tradycjami z najbliższymi. Niech ten czas będzie pełen radości, wzruszeń i pysznych potraw. Przesyłamy najlepsze świąteczne życzenia od Dobrowolskich!