Zakończyliśmy przełomowy projekt „inteligenta technologia w produkcji wędlin” (nr POIR.01.01.01-00-1268/20-00) To nowatorskie połączenie zaawansowanej technologii z tradycyjnym rzemiosłem, które są obecnie niezbędne, by zaspokoić rosnące potrzeby rynku.
Wprowadzenie tej innowacji jest wyrazem naszej pracy i zaangażowania a także dbałości o każdy detal w przygotowaniu i produkcji najwyższej jakości wędlin.
Projekt koncentruje się na wprowadzeniu innowacyjnych rozwiązań w produkcji wędlin (głownie wędzonek), wykorzystując zautomatyzowane i inteligentnie sterowane technologie.
Inteligentnie sterowane technologie
W ramach projektu opracowano system oparty na działaniu sztucznej inteligencji z wykorzystaniem sieci neuronowej. Pozwala ona na bieżąco w czasie rzeczywistym monitorować, kontrolować i w razie potrzeby korygować odchylenia w podprocesach produkcyjnych.
Dzięki temu uzyskujemy niezwykłą precyzję, przekładającą się na jeszcze wyższą jakość produktów a przede wszystkim na ich powtarzalność. Idealna konsystencja (krucha i soczysta), jeszcze bardziej wyrazisty smak, jednolita barwa, wartości odżywcze zgodne z oczekiwaniami to kluczowe cechy produktów, które udało nam się precyzyjnie ustabilizować.
Automatyzacja
Projekt jest również krokiem w kierunku zrównoważonego rozwoju firmy i naszej odpowiedzialności społecznej oraz dbałości o przyszłe pokolenia.
Automatyzacja i inteligentne systemy sterowania przyczyniają się do znacznej poprawy efektywności produkcji (lepsze wykorzystanie zasobów), redukcji pracochłonności oraz minimalizacji wpływu na środowisko (redukcja materiałochłonności, ograniczenie emisji zanieczyszczeń). Dodatkowo osiągniecie znaczącej optymalizacji produkcji przekłada się również na zwiększenie zdolności produkcyjnych.
Projekt ten jest wielkim krokiem naprzód w dążeniu do doskonałości. Wszystko po to by na stoły naszych Klientów trafiały produkty najwyższej jakości.
Zapraszamy do odkrywania i cieszenia się wyjątkowymi wędlinami firmy Dobrowolscy.