Jak co roku weszliśmy w wyjątkowy okres ferii zimowych, które są idealną okazją do odpoczynku zarówno dla najmłodszych, jak i nieco starszych. To właśnie w tym czasie decydujemy się na wyjazdy narciarskie, wczasy pod palemką, bądź wypoczynek w domowym zaciszu.
Lista planów
Przed rozpoczęciem samych ferii, lub nawet w ich trakcie warto przygotować sobie plan na spędzenie wolnego czasu. Określenie priorytetów oraz potrzeb wszystkich członków rodziny może zdecydowanie ułatwić organizowanie wyjazdów, wyjść, a także wspólnego czasu we własnym domu. Dzięki temu nie zapomnisz o najważniejszych wydarzeniach, spotkaniach rodzinnych i ze spokojem przeżyjesz ten czas.
Odkrywanie nowych miejsc
Zimowy wypoczynek oprócz możliwości wspólnego szusowania na nartach, sankach czy łyżwach daje też możliwość poznawania nowych, nieodkrytych miejsc we własnej okolicy. Większą ilość wolnego czasu możesz poświęcić na odkrywanie nowych szlaków, ścieżek, bądź zabytków w Twoim bliskim sąsiedztwie. A może niedawno otworzyło się nowe muzeum lub galeria sztuki w Twojej okolicy? To idealna okazja żeby je odwiedzić.
Odpoczynek od technologii
Czas ferii ze względu na przerwę od szkoły, pracy i innych obowiązków może być idealną okazją dla odpoczynku od urządzeń elektronicznych oraz wykorzystania ich jedynie w minimalnym stopniu. Zaoszczędzony czas przyda się na wspólne granie w gry planszowe, czytanie książek, bądź rozwijanie innego hobby. Dodatkowo mniejsza ekspozycja na światło niebieskie emitowane przez elektronikę wpłynie pozytywnie na nasz sen.
Gotowanie
Ze względu na szybkie tempo życia, na co dzień często gotowanie nie sprawia nam przyjemności, a jest jedynie obowiązkiem, który musimy regularnie wykonywać. Wolny czas w okresie ferii sprzyja wspólnemu, rodzinnemu gotowaniu bez pośpiechu. To właśnie podczas takich wydarzeń tworzy się wyjątkowe wspomnienia i przepyszne smakołyki!
Proponujemy, więc wspólne przygotowanie pizzy!
Składniki (pizza na 4 porcje)
– 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
– 15 g drożdży
– 1 łyżeczka oliwy z oliwek
– 1 łyżeczka cukru
– 1 łyżeczka soli
– odrobina kaszy mannej
– 120 ml wody
– 4 łyżki passaty pomidorowej
– 70 g Salami w obscypce z pieprzu kolorowego od Dobrowolskich (bądź inna ulubiona kiełbasa/ szynka)
– 50 g sera żółtego startego
– 100 g mozzarelli
Przygotowanie:
Przesiej mąkę do miski i delikatnie podgrzej wodę. Wsyp drożdże do kubka, dodaj cukier, łyżkę mąki, wodę wszystko wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia. (45-60 min) Do mąki dodaj sól, oliwę i wyrośnięte drożdże. Wyrób dokładnie ciasto, przykryj je ściereczką i odstaw do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj, od spodu podsyp kaszą manną i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, formując brzegi o szerokości 1 cm. Posmaruj ciasto passatą, sosem. rozłóż równomiernie plasterki salami w obsypce z pieprzu kolorowego od Dobrowolskich posyp całość serem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 220°C na 10 minut. Podawaj z ulubionymi sosami, bądź oliwą. Smacznego!