Czy wiecie, kto wymyślił grilla? Pewnie nasi pra-pra-pra…. przodkowie, którym udało się oswoić ogień. Naukowcy oceniają, że zdobycie umiejętności samodzielnego rozpalania ognia decydowało o rozwoju naszego gatunku w podobnym stopniu, jak wykształcenie mowy. Jak smakowało pieczone mięso z mamuta? Były awantury, że znowu przypalone? W grillowaniu doskonalimy się od tysięcy lat. Czy uda nam się zbliżyć do perfekcji? Oto kilka pomysłów, jak to zrobić.
A głodni czekają…
Kiełbasa zaczyna skwierczeć, zapach kusi, niecierpliwość rośnie. Jak długo można wytrzymać? Zaoszczędźmy towarzystwu cierpień. Niektóre specjały nie wymagają długiego smażenia, a smakują wybornie. Co na pierwszy szybki ogień dla głodomorów? Oto nasze pewniaki:
- Paluszki wadowickie z szynki od Dobrowolskich. Chudziutkie, wyborne dla koneserów.
- Kaszanka śląska od Dobrowolskich. Nawet bez długiego smażenia będzie wspaniała i pobudzi apetyt na dalsze ucztowanie.
Ciągle to samo? Sposoby na nudnego grilla
Masz ulubione produkty na grilla? My to rozumiemy. Ale możliwe, że w końcu grill stanie się nudny. Nasza rada: odkrywaj nowe smaki! Wśród nowości od Dobrowolskich koniecznie musicie wypróbować paluszki mięsne z serem i pomidorami. Potrójnie pyszny efekt. Na grillu świetnie sprawdzi się też kiełbasa wadowicka tradycyjnie wędzona. Grillować można nie tylko wędliny czy mięso. Znakomitym urozmaiceniem będą warzywa. A może zaproponujesz szaszłyki? Jeżeli właściwie dobierzesz produkty, będzie to hitowe danie Twojego grilla. Oto sprawdzony przepis na szaszłyki z karkówką, kiełbasą, boczkiem i warzywami.
Zadbaj o dobrą atmosferę
Grillowanie w tradycyjnym rozumieniu przybyło do nas ze Stanów Zjednoczonych. Tam w latach 60. XX wieku został zaprojektowany pierwszy metalowy grill na okrągłej podstawie. I od tej pory palenisko zaczęło pełnić także ważne funkcje towarzyskie. Bo wspólne grillowanie to doskonała okazja do umocnienia więzi i bliższego poznania. Dlatego warto zadbać o dobrą atmosferę. Jak to zrobić? Nasza rada: przydziel każdemu uczestnikowi zadanie, aby czuł się potrzebny. Nie narzucaj, co będziecie jedli. Postaraj się dostosować menu do gustów gości.
Jeśli chcesz wszystkich zadowolić, polecamy linię Grill Appetit od Dobrowolskich. Znajdziesz tu pyszne kiełbasy, paluszki, kaszankę, bekonówkę. A zwolenników wyrazistych smaków na pewno zachwyci krupniok ognisty.
Pomysły na zabawy przy grillu
Dobra atmosfera to nie tylko jedzenie i rozmowy. Warto zaproponować jakąś aktywność, która dostarczy trochę rozrywki. Co warto wziąć na grilla? Oto nasze propozycje:
- piłka do siatkówki,
- badminton,
- gry planszowe.
A gdyby tak włączyć jeszcze muzykę? Tu znakomicie sprawdzi się głośnik Bluetooth. Możesz zaproponować, aby uczestnicy przesyłali z komórek swoje ulubione utwory i w ten sposób również muzyczne gusta zostaną zaspokojone. Bo na grillu właśnie o to chodzi, aby zadowolić wszystkich gości.