Pasztet – co to takiego? Czy pasztet jest zdrowy? Czy to zdrowsza alternatywa dla mięsa? Co tak naprawdę się w nim znajduje? Wędliny, które możemy kupić w sklepie są pełne konserwantów. Nie lepiej wypada mięso wieprzowe, które dostarcza przede wszystkim tłuszczów zwierzęcych, które zatykają tętnice i przyczyniają się do rozwoju miażdżycy czy chorób serca. A co z pasztetem? Okazuje się, że wysokiej jakości pasztet zrobiony z mięsa bez konserwantów to produkt, który bez oporów można uznać za zdrowy.
Cała prawda o pasztecie
Nazwa „pasztet” pochodzi od francuskiego słowa „pâte”, które oznacza ciastowatą masę, papkę. Tradycyjny pasztet to popularna potrawa przygotowywana na bazie jednolitej masy z gotowanego lub duszonego mięsa, z dodatkiem warzyw i przypraw. Najpopularniejszym gatunkiem mięsa wykorzystywanego do przygotowania tej przekąski jest mięso z królika i wieprzowina. Jednak powstaje coraz więcej wariacji tego przysmaku, szczególnie w wersji wege np. z soczewicy, ciecierzycy itp., ale także mięsnej jak np. z królika czy gęsiny. Pasztety podaje się na ciepło lub zimno, w zależności od tego czy ma on formę przystawki czy dania obiadowego. Pierwsze pasztety przyrządzano już w starożytnym Rzymie, ale forma, którą znamy i kupujemy współcześnie – wywodzi się z Francji. Znawcą i wielbicielem pasztetów był wówczas król Ludwik XIV. Danie to było uważane za wykwintne, a nawet za luksusowe. Pasztetników – bo tak nazywano osoby zajmujące się wyrobem pasztetów, uważano za przedstawicieli najbogatszej klasy. W Polsce pasztet zapoczątkował Jan III Sobieski, który był wielbicielem kuchni francuskiej.
Jak wybrać pasztet dobrej jakości?
Pasztety cieszą się w naszym kraju sporą popularnością. Są chętnie kupowane z racji wielu wariantów smakowych do wyboru czy stosunkowo niskiej ceny produktu. Kupując gotowy pasztet musimy jednak dokładnie przeczytać jego skład. Pasztet dobry jakościowo powinien zawierać jak największą ilość mięsa oraz podroby i przyprawy. Unikajmy tych zrobionych z wody i mięsa oddzielanego mechanicznie. Wybierając pasztet zwróćmy także uwagę na to, aby nie zawierał konserwantów. Pasztet nie powinien być blady i beżowy, szukajmy raczej produktu szaroróżowego o zwartej konsystencji. Z taką wiedzą możemy śmiało szukać produktów, które będą smaczne i dobre jakościowo.
Smakuje jak u mamy!
Polska kuchnia słynie z pysznych pasztetów i pieczeni. Najlepiej zrobić je samemu w domu. Jeśli jednak nie potrafimy, to warto kupić gotowe, ale takie które nie zawierają konserwantów i mają wysoką zawartość mięsa. A któż nie lubi domowego pasztetu? Podpowiadamy, jakie pasztety wybrać, aby smakowały jak u mamy!
Dla wszystkich smakoszy pasztetów polecamy nasze nowości tj.
– Pasztet z gęsiną (100 g mięsa na 100 g produkty) – aż 33% gęsiny,
– Pasztet z królikiem (104 g mięsa na 100 g produktu) – aż 40% królika
– Pasztet z kurczaka (130 g mięsa na 100 g produktu) – cały drobiowy
Mała gramatura i wygodne opakowanie, a przy tym pyszny, puszysty, delikatny i nieziemski smak! Nasze pasztety świetnie komponują się w duecie ze świeżym pieczywem i warzywami na jesiennej kanapce, ale także mogą stanowić doskonałą zakąskę dla naszych gości.
Naszych nowości szukajcie na sklepowych półkach!