Sekretów smaku naszych wędlin jest wiele, a jeden z nich to niewątpliwie bogactwo przypraw. Właśnie przyprawom nasze wyroby zawdzięczają tę pełnię aromatu.
U Dobrowolskich o nadawanie smaku wędlinom dba tzw. panel sensoryczny – najbardziej wysublimowane „nosy” w firmie.
Dziś chcemy uchylić Wam rąbka tajemnicy i odpowiedzieć na pytanie, jak z sukcesem poruszać się w świecie ziół i przypraw? Jakie przyprawy warto mieć w kuchni?
Odpowiedź jest prosta – z pewnością najzdrowsze będą dla nas te, które możemy uprawiać samodzielnie – w przydomowym ogródku, a jeśli mieszkamy w bloku w doniczkach, na niewielkim nawet balkonie.
Takie zerwane „prosto z krzaczka” poprawiają smak, ale i zapach potraw. A jeśli podejść do tematu prozdrowotnie – ułatwią trawienie i wzbogacą dania w witaminy.
Ostra papryka na szczęście
Na pierwszy ogień idzie ostra papryka! Lubicie wyraziste smaki? Ostra papryczka chili nie jest Wam straszna?
Za ostry smak odpowiada zawarta w owocach chili kapsaicyna. Ten organiczny związek chemiczny ma właściwości drażniące i rozgrzewające, co wywołuje wydzielanie endorfin – hormonów szczęścia. Właśnie dlatego spożywanie potraw zawierających w swoim składzie kapsaicynę przyczynia się do poprawienia naszego samopoczucia.
Może więc warto pomyśleć o uprawie chili w domowym zaciszu? Ostre papryczki to niewątpliwie południowcy, lubią ciepłe i osłonięte od wiatru miejsca. Docenią też żyzne, przepuszczalne i łatwo nagrzewające się podłoże. Co więcej, z pewnością ozdobią wasz balkon pięknym czerwonym kolorem.
A jeśli o ostrej papryce mowa chcemy Wam polecić produktu z nowej linii Grill Appetit, czyli Krupniok Ognisty – z pewnością sprosta waszym oczekiwaniom.
Aromatyczna propozycja, która bez wątpienia stanie się królem rusztu, a na patelni też odnajdzie się wyśmienicie – to swoją drogą znakomity pomysł na rozgrzanie w długie jesienne wieczory, które już nadchodzą…
Cebula i szczypiorek – klasyka gatunku
Tej dwójki nie trzeba przedstawiać, zwłaszcza jeśli chodzi o tradycyjną kuchnię. Wykwintny i szlachetny smak chociażby naszej Kaszanki Śląskiej to oczywiście zasługa kasz dobrej jakości, ale także przypraw dobranych zgodnie z rodzinnymi recepturami. Tu na pierwszy plan wysuwa się cebulka w wersji suszonej. Propozycja z charakterem, która zachwyca smakiem.
Dymkę wiosną znajdziecie w każdym centrum ogrodniczym i większości hipermarketów. Ale z pewnością docenilibyście taką z doniczki na własnym balkonie. Cebulę na szczypiorek można tak naprawdę sadzić cały rok. Gdy za oknem zrobi się szaro i ponuro, Wasze talerze zaświecą warzywnymi pustkami, będzie jak znalazł.
A szczypiorek – dostępny w każdym potrzebnym momencie. Po prostu – ścinasz tyle zielonego, na ile masz ochotę.
Lubczyk
Ojczyzną lubczyku co prawda jest Bliski Wschód, ale ta roślina od zawsze królowała w wielu tradycyjnych daniach polskich. Teraz wraca do łask. Między innymi dlatego, że lubczyk jest łatwy w uprawie zarówno w ogrodzie, jak i w doniczce. Możecie z powodzeniem dodać go do sałatek, zup, a także mięs. Jesteśmy pewni, że nawet banalne danie potrafi zamienić w kulinarne arcydzieło.
Jeśli są tu fani lubczyku, pochwalcie się w naszych mediach społecznościowych swoimi domowymi ogródkami i pomysłami na wykorzystanie ziół. Może tym razem to WY zainspirujecie nas?