
9 października 2018
Paluszki z ciasta filo z parówkami i świeżym szpinakiem na salsie pomidorowej
Czas przygotowania: 20 minut
Ilość porcji: 5
Poziom trudności: łatwy
LISTA ZAKUPÓW:
Parówki słoneczne: 250 g
Ciasto filo: jeden płat
Szpinak świeży: 50 g
Masło: 10 g
Sól: 3 g
Pieprz: 3 g
Pomidor: 150 g
Oliwa: 30 ml
Bazylia: 2 g
Ciasto filo kroimy ostrym nożem na 3 kawałki odpowiednio do wielkości parowki (powinno wystawać około 1 centymetra z każdej strony), smarujemy roztopionym masłem i układamy świeży szpinak. Na szpinak kładziemy parówkę i zawijamy. Wrzucamy na około 5 minut na głęboki tłuszcz, aż ciasto sie zarumieni. Pomidory kroimy w kostkę i doprawiamy oliwą, solą, pieprzem i bazylia. Usmażone paluszki kładziemy na salsie z pomidorów i dekorujemy świeżym szpinakiem.