• English
  • Deutsch
  • pasztet

    Moc dobrego pasztetu, czyli o pasztetach słów kilka

    Choć określenie „niezły pasztet” na pewno nie zwiastuje niczego pozytywnego, trzeba przyznać, że tradycja konsumpcji pasztetów jest na naszych stołach niezwykle żywa. Produkt ten znano już w starożytnym Rzymie, jednak do prawdziwego rozkwitu tego dania przyczynili się Francuzi, którzy od kilkuset lat dzierżą palmę pierwszeństwa w kuchni europejskiej. Wraz z doskonałymi francuskimi kucharzami pasztety rozprzestrzeniły się w całej Europie, a na początku serwowano je głównie na najznamienitszych stołach. Wielkim miłośnikiem pasztetów był król Jan III Sobieski. Władca ten znany jest z wielkiego zwycięstwa, jednak ponosił też osobiste porażki, które wprawiały go w niezmierny smutek. Jedna z nich miała miejsce, gdy jego najlepszy pasztetnik wstąpił do klasztoru. Skala problemu była tak duża, że zatroskany król żalił się Marysieńce, że odebrano mu ostatnią przyjemność, która pozwalała mu nieco odetchnąć od trudnych spraw związanych z polityką i wojną. Afektem pasztety darzył również francuski król Ludwik XVI. Znana jest historia, gdy w zamianza prezent w postaci doskonałego pasztetu wynagrodził ofiarodawcę majątkiem ziemskim w Pikardii. Takie szafowanie majątkiem niestety zaprowadziło go na nomen omen szafot, gdzie położył głowę pod gilotyną. Tyle historii. Dziś za pasztet uznaje się danie z surowej, gotowanej lub pieczonej masy z mięsa i podrobów. Do produkcji pasztetów można używać różnorakich przypraw i dodatków, takich jak m.in. alkohole, galaretki i ziarna zbóż. Struktura i konsystencja pasztetów pozwala na zaoferowanie szerokiej palety smaków czerpiących z różnorakich tradycji kulinarnych. Nowa linia pasztetów marki „Dobrowolscy” to pięć doskonale zrównoważonych smaków, które idealnie sprawdzą się na kanapce. Pierwsza propozycja to pasztet firmowy cechujący się doskonałą teksturą. Druga propozycja to pasztet z cebulą, gdzie delikatny smak pasztetu podbity jest dodatkiem soczystej cebuli. Trzeci wariant smakowy to pasztet z grzybami uwodzący cudownym aromatem grzybów leśnych. Dla wielbicieli ostrzejszych smaków przygotowano zaś pasztet z papryką. Interesującą propozycją jest również pasztet z pomidorami i bazylią. Wszystkie pasztety pakowane są w opakowania o masie 150g. Taki pasztet na pewno szybko stanie się ulubionym składnikiem kanapek w Państwa rodzinie. Wróć do listy wpisów